24 март 2010 г.

Бебета в криза

Раждаемостта през тази година пада. Така се обръща тенденцията на постоянен ръст от 2002 г. до 2009 г. включително. Все още няма официална статистика, която да ме подкрепи, но всяка акушерка ще ви каже, че родилните домове, за разлика от предишни години, са полупразни и вече има страх от съкращения. Това се случва въпреки стратегиите на бившия социален министър Масларова и куп други политици за увеличаване на раждаемостта чрез активна намеса на държавата в семейното планиране.
Едва ли някой се съмнява, че причината за сегашната промяна е икономическата криза, която повечето българи усетиха през 2009 г. Ефектите, разбира се, се виждат с девет месеца закъснение. Не е трудно да се отгатне и кога раждаемостта в България е била рекордно ниска - 1997 г., следвана от 1998 г.
При икономическа стабилност и растеж раждаемостта се увеличава, а при несигурност и криза пада. Това става независимо от опитите да политици и чиновници да се намесят в личния живот на хората с дребни стимули. Изводът е, че ако политиците наистина искат по-висока раждаемост стратегията им трябва да включва единствено осигуряване на стабилност и висок икономически растеж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар