23 март 2010 г.

Без данъчни амнистии, моля

Зейналата от началото на годината дупка в държавния бюджет на България направи актуална за пореден път старата идея за данъчна амнистия (даване на възможност за еднократно облагане на незаконните доходи). Според бившия финансов министър Стоян Александров "само 1,5-2 млрд. да се съберат, не са нужни никакви други болезнени мерки".
Това е типичен случай, потвърждаващ теорията, че хората често са склонни да изберат малките ползи сега, пред големите ползи в бъдеще.
Първо, данъчната амнистия може и да бъде полезна в краткосрочен план, но със сигурност ще бъде вредна в дългосрочен, защото тя би стимулирала хората да не плащат данъци.
И второ, много от "болезнените мерки" могат да бъдат полезни и краткосрочно, и дългосрочно - например премахването на всякакви данъчни привилегии, включително поемането на осигуровките на публичната администрация от държавата, или съкращаване на тази администрация, или закриване на 5-6 министерства.

1 коментар:

  1. Ние сме Елвин заем компания в Лондон и други страни от Европа, ние предлага персонален и инвестиционни заеми да отговарят на вашите нужди и изисквания, ние също така предоставя услуги и двете обезпечени и необезпечени заеми за консолидиране на дълг, неочаквани разходи или дома подобрение, бизнес, проекти и др. Нашите услуги е евтин и affordable при годишна лихва от 2 %.
    Ние ще ви изпратим повече информация веднага след като получим вашето искане за кредит.
    За повече информация elvinloancompany@yahoo.com

    ОтговорИзтриване