24 март 2010 г.

Тежестта на чиновника

Една от причините за фискалната криза, в която изпадна правителството е, че не извърши обещаната и силно рекламирана през август миналата година административна реформа. До края на годината трябваше да има 15% съкращения на администрацията. Данните на НСИ обаче показват едва 5% спад на наетите в графата "Държавно управление" (от 132 хил. на 125 хич.). На 13 човека в частния сектор съответства един чиновник. А в средата на 2008 г. когато започнаха съкращенията в бизнеса заради кризата, съотношението беше 14 към едно. Тоест не само няма подобрение заради някаква реформа, а дори напротив, тежестта на чиновниците се увеличава.
Такава е ситуацията и в целия публичен сектор. От юли 2008 г. до края на 2009 г. наетите там са паднали само с 4%, а в частния сектор - с 13%. Съответно ако преди на 10 човека в държавната сфера са се падали 30 в частната, сега те са паднали на 27. Това показва, че основната тежест от кризата се поема от частния сектор и е време кабинетът, ако, разбира се иска бързо активизиране на икономиката и някаква справедливост, да възстанови баланса. За заплати, осигуровки и издръжка на заетите в държавния сектор в бюджета са планирани около 9 млрд. лв. Ако правителството съкрати този разход със 17% ще си осигури нужните според финансовия министър Симеон Дянков 1.5 млрд.лв.

1 коментар:

  1. Бориславова28 март 2010 г. в 15:46

    За да работи администрацията според очакванията на гражданите трябва да се оптимизира, т. е за България това означава да се съкрати. Съкращението на чиновници обаче не трябва да става пропорционално- например всички с 10 %. необходимо е да стане преструктуриране, но на база анализи. За съжаление управляващите в момента сякаш не знаят, че анализът е фундамент за правилни управленски решения. Управленските решения не следва да се взимат след натиск. Има множество структури, които обслужват себе си , а не гражданите-данъкоплатци.

    ОтговорИзтриване