26 март 2010 г.

Природният газ ни е скъп

Разнообразяването на източниците на природен газ в България е важно не само защото Русия може да спре кранчето заради спор с Украйна, или защото Путин изведнъж може да реши да накаже България за прозападната й ориентация. Повече източници и повече доставчици ще направят пазара по-конкурентен и ще натискат цената надолу.

Точно обратното се случва в България. При това дори по време на управлението на правителството на Сергей Станишев, което уж сключваше много изгодни сделки заради топлите си отношения с Русия. По данни на Евростат страната е на първо място в ЕС по скок на цените през първото полугодие на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г. - 53% за индустрията и 33% за домакинствата. Така България отива в средата на графиката по цени на газа сред страните от ЕС. А по съпоставими цени българските домакинства плащат най-скъпия газ в Европа - с 20% повече от Швеция, която ни следва, с 63% повече от Германия и с почти два пъти и половина повече от Люксембург, която е с най-евтиния газ по съпоставими цени.

И въпреки това "Булгаргаз" иска отново да качва цените - с 26%. Защото според изпълнителния директор на държавната компания Димитър Гогов "до края на годината цените, на които компанията купува горивото, ще се увеличават".

А правителството на Бойко Борисов вместо да търси пазарни механизми за падане на цените обмисля социалистически схеми за замразяването им и прехвърляне на тежестта към бюджета, тоест данъкоплатците, чрез капитализиране на държавния енергиен холдинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар