29 март 2010 г.

Много песимизъм и малко възможности

Не се доверявам напълно на проучванията на НСИ за стопанската конюнктура (защото не съм убеден, че всички анкетирани отговарят напълно коректно на зададените въпроси), но ето какво ми направи впечатление в мартенските данни:

Няма много оптимизъм. Общият показател на бизнес климата се влошава, въпреки, че е малко над най-ниските стойности, достигнати в края на 2009 г. Най-песимистични са търговците на дребно, а единствено в услугите има повече оптимизъм.

Драмите в някои сектори продължават, но се откриват възможности в услугите. Ще има още съкращения в промишлеността и строителството, но се очаква увеличение на заетите в сектора на услугите.

Частичното погасяване на дълговете на държавата към бизнеса по обществени поръчки вече дава резултати. Вижда се известно намаление на броя на клиентите със закъснели плащания в строителството.

Време ли е за покупка на ново строителство? Ако се вярва на анкетираните, вече е време да се мисли за покупка. Над 82% от мениджърите в строителството смятат, че цените ще се запазят през следващите 3 месеца. Аз обаче се съмнявам, че дъното е стигнато.

Цените по магазините обаче може би са стигнали дъното и май е време за пролетно пазаруване. Увеличава се делът на търговските предприемачи, които очакват по-високи цени през следващите три месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар