25 март 2010 г.

Станишев пак сравнява ябълки с круши

Бившият премиер Сергей Станишев обяви пред журналисти, че неговото правителство преразпределяло по-малко от това на Бойко Борисов. Тройната коалиция преразпределяла 38% от БВП, а ГЕРБ - 42%. Така лидерът на БСП аргументира тезата, че ГЕРБ провежда лява, а не дясна политика.
Без да оспорвам самата теза, проверка в сайта на Министерството на финансите показва, че аргументът на Станишев е грешен. За 2008 г. правителството на тройната коалиция е гласувало бюджет с 36.4% разходи, а за 2010 г. правителството на ГЕРБ е приело 36.3% бюджетни разходи.
Откъде тогава идват данните на Станишев? Предполагам, че не си ги е измислил. Най-вероятно е сравнявал ябълки с круши, тоест несъпоставими данни - планирани разходи с реални разходи и/или не е извадил помощите по програми на ЕС, които силно изкривяват картината когато в едната година се усвояват някакви пари от ЕС, а в другата фондовете са блокирани заради тотална корупция.
Подобни манипулации са доста характерни за Станишев. Само в една негова презентация през 2007 г. открих 10 различни методи за манипулация. Очевидно лидерът на БСП още не си е извлякъл поука след провала на последните избори.

1 коментар:

  1. Чудесно,
    всички манипулации трябва да бъдат разобличавани.

    ОтговорИзтриване