1 април 2010 г.

България по пътя на Гърция


Данните за бюджетния дефицит са по-лоши и от най-песимистичните ми очаквания. Дефицитът до края на февруари стигна рекордните 1.4 млрд.лв., над 2% от БВП. Приходите са много под очакваните, което показва, че прогнозите на финансовото министерство са били твърде оптимистични. А разходите са много по-високи в сравнение с тези за същия период на 2009 г., което е резултат от липсата на реформи за оптимизирането им. Може би защото премиерът Бойко Борисов беше твърде зает да громи правителството на Сергей Станишев, което избирателите свалиха от власт именно защото вече знаеха, че е некадърно и корумпирано.

Ако Бойко Борисов продължи по пътя на популизма ще докара държавата до около 12-13% бюджетен дефицит за годината, тоест до ситуацията на Гърция. Дано осъзнае, че това е пътят и към политическия му провал.

2 коментара:

  1. Йордан Петров1 април 2010 г. в 21:56

    Това съм го публикувал в друг блог, но понеже темата е същата, го споделям и тук:

    Правителството няма как да успее да избегне бюджетния дефицит, като е една от важните причини, за която се коментира малко, е демографията – съотношението между неработещи (вкл. пенсионери) и работещи непрекъснато нараства. Това води до дългосрочно увеличение на фискалната тежест. Дългосрочно! И пак – дългосрочно! Нито дефицитните разходи (системен бюджетен дефицит), нито повишените данъци (за да се намали дефицита) биха довели до успех. Подобна система е използвана в Япония (която също има демографски проблем), но успех не е постигнат, дори напротив – бюджетния дефицит се увеличава до 10% от БВП, а правителствения дълг достига над 100%. Почти нулевите лихвени нива също не помагат….
    В ретроспекция се вижда, че всъщност е имало необходимост от създаване (изграждане) на доверителни фондове със солиден капитал, които да “поемат” демографския ефект..

    ОтговорИзтриване
  2. Аз имам един почти риторичен въпрос : А дали, ако стигнем положението на Гърция ЕС ще гласува същите мерки в наша подкрепа???

    ОтговорИзтриване