7 април 2010 г.

Парчета щастие: Чужбина? Не може


Започвам рубриката "Парчета щастие", защото българите попадаме в дъното на класациите (ето един произволен пример), измерващи усещането за щастие и защото вярвам, че много от причините за това могат да се прeмахнат лесно без значими разходи.

Знаете ли колко трябва да дължите на държавата, за да ви вземат международния паспор на летището точно преди да излетите за чужбина? А знаете ли как да проверите дали сте в черния списък на данъчната администрация от хора, които подлежат на отнемане на паспорт? Явно не, след като Националната агенция по приходите (НАП) е отнела от началото на годината паспортите на 247 човека заради неплатени данъци и такси.

Без капка угризения от НАП разказват за случай, при който младоженец, тръгнал на меден месец в Париж, е бил върнат от летището заради неплатени данъци. Представяте ли си как се е чувствала семейната двойка? Очевидно те не са подозирали за това брутално ограничаване на човешките права. Тоест не са били информирани от НАП. И това безумие явно се случва масово.

Да, данъците трябва да се плащат. Но преди НАП да посегне на човешките права поне трябва да информира потърпевшите за бруталната мярка. Още по-абсурдното в цялата ситуация е, че това се случва в държава, която не погасява коректно задълженията си към бизнеса.
(Снимка: YM, sxc.hu)

3 коментара:

  1. както каза за този случай един приятел - държавата се хвали, че нарушава собствената си конституция...

    ОтговорИзтриване
  2. Имаше някога нещо в ЕС, което се наричаше "свободно движение на хора и стоки". Беше вечният аргумент в полза на членството ни. Сега се спазва...почти. Свободно се движат само стоките.

    ОтговорИзтриване