21 април 2010 г.

Икономика на оргазма: Кога и защо мъжете и жените симулират сексуална възбуда?

Ако приятелката ви е на 18 години и силно ви обича е много вероятно да симулира сексуална възбуда и оргазъм когато правите любов. Това е научно доказано от икономиста Hugo Mialon в пейпъра му „Икономика на симулираната възбуда”.

Когато мъж и жена правят любов е възможно да си изпращат лъжливи сигнали за тяхното състояние на възбуда и оргазъм. Ако един от партньорите не е в такова състояние може да реши да се престори.

Във филма „Когато Хари срещна Сали” Сали твърди, че всички жени се преструват понякога, а Хари е убеден, че жените никога не се преструват когато правят любов с него. Ясно е, че ако Сали е права, то всеки мъж като Хари най-вероятно греши. Обяснението на Hugo Mialon е, че тази вяра на мъжете им позволява да поддържат положителен имидж за себе си.

Основният извод в изследването е, че дори в интимните отношения хората правят избор, който максимизира очакваните печалби, независимо дали са егоистични или от любов. Ето и другите изводи, подкрепени с данни от анонимно проучване на 16 хил. мъже и жени.

По-високата цена (вероятност да те хванат) на симулирането намалява вероятността от симулиране. Мъжете и жените, които вярват, че техният партньор може да ги хване, че мамят е по-малко вероятно да симулират. Мъжете симулират по-рядко, защото вероятността да бъдат хванати е много голяма, заради връзката между еякулацията (за която няма как да се престори) и оргазма. Две трети от мъжете смятат, че женити могат да ги хванат и затова само 26% от тях мамят. Едва 24% от жените вярват че мъжете могат да ги хванат и затова 72% от жените казват, че са симулирали в настоящата/последната си връзка. Въпреки това около половината мъже са убедени, че партньорката им не симулира.

Възрастните мъже и тези на средна възраст е по-вероятно да симулират от младите. Младите и възрастните жени е по-вероятно да симулират от жените на средна възраст. Сексуалната сила е различна във времето за мъжете и жените (обяснява се с хормоните). Мъжката сексуална сила е най-голяма в началото на 20-те години и намалява постоянно до старостта. А при жените тя е ниска в тинейджърските години, увеличава се през 20-те, достига максимума на 30, след което намалява до старостта. Затова колкото по-близо е един мъж до 20 години и една жена до 30 години, толкова по-вероятно е възбудата и оргазмът да са истински.

Любовта увеличава вероятността от симулиране. Мъже и жени, които обичат партньора си е по-вероятно да симулират, защото искат да го наградят с по-голямо сексуално удоволствие.
Мъжете малко повече от жените държат партньорът да стигне до оргазъм. Това е изключително или много важно за 86% от мъжете и за 83% от жените.
Мъжете биха изживяли по-тежко измамата от жените. Ако ги хванат в лъжа 34% от жените изпитват негативни чувства към себе си, а 42% – към мъжа. А ако жената е хваната в измама 33% от мъжете имат негативни чувства към себе си и 50% - към жената.

Колкото по-високо е образованието на човек, толкова по-склонен е да се преструва. Обяснението на Hugo Mialon е, че правенето на любов отнема време, а за хората с по-високо образование времето е по-скъпо и затова е по-вероятно те да стимулират „просто, за да приключат с това, може би за да могат да се върнат към писането на научни статии”.
Илюстрация: sebarex, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар