26 април 2010 г.

Защо България не е в еврозоната?

Преди четири години бях в Европейската централна банка във Франкфурт на журналистически семинар за еврото. В една от презентациите експерт от банката говореше за приемането на нови членове в еврозоната, но не спомена България. Знаех, че плановете на българското правителство и БНБ предвиждат страната да приеме еврото в средата на 2009 г. или в началото на 2010 г., казах това на експерта, казах също, че почти покриваме критериите и го попитах какво мисли по въпроса. Той се изсмя искрено и каза, че България трябва да свърши още много работа преди да мисли за еврозоната. Признавам, че това много ме подразни.

Сега обаче като виждам какво се случва с Гърция и България разбирам защо Германия и Франция не ни искат в техния клуб. Причината е същата, поради която българските икономисти настояват за бързо влизане в еврозоната - нямат доверие на българската държава и българските политици. Преди няколко години Гърция изглеждаше сравнително добре, а сега спасяването й от фалит ще струва десетки милиарди евро на Франция и Германия. Само преди година и нещо България имаше немалък бюджетен излишък, а сега дори не покрива изискванията на ЕС за бюджетен дефицит. При това цяло тримесечие след изтичането на годината се разбра, че държавата е крила реалния дефицит (в случая дори няма значение кое правителство е виновно), който се оказа над два пъти по-висок от пъвоначално обявения.

България вече се сдоби с много лош имидж и трябва да полага доста повече усилия от другите страни, за да промени това. Германия и Франция ще повярват на България тогава, когато видят, че правителствата са последователни, разумни и честни. Защото иначе може да се наложи те да плащат сметката - например за любовта на премиера Бойко Борисов към хората и желанието му да им раздава пари. Тестът за сегашното правителство ще бъде бюджетният дефицит за тази година и следването на реформите, с които то се ангажира в конвергентната си програма - здравна, административна и пенсионна.
Илюстрация: svilen001, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар