27 април 2010 г.

Как да станем гениални?

Все повече книги и изследвания оспорват широко разпространеното схващане, че интелигенстността и талантът са генетично предопределени и твърдят, че зад великите хора се крият хиляди часове работа. Това е тезата и на автора на книгата "Геният във всички нас" Дейвид Шенк:

Гените влияят на интелигентността, но в основата си интелигентността е натрупване на умения, а не нещо вродено. Всички ние имаме генетични различия, които влияят върху това как се развиваме и учим, но това далеч не означава, че някои хора са генетично обречени да бъдат глупави, а на други е предопределено да са много надарени.

Отстрани изглежда, че във великите хора има нещо свръхчовешко, но когато се вгледате отблизо в живота, който водят, жертвите, които правят, огромните ресурси, които имат, техните способности всъщност са логично разбираеми. Ако това се документира отблизо ще можете да видите как от посредствени стават добри, от добри велики и от велики изключителни.
Два съвета от Дейвид Шенк как да станете велики:
1. Бъдете най-големия си критик.
2. Отложете удоволствията и се въздържайте от задоволство.
Как според Дейвид Шенк родителите могат да помогнат на децата си да станат велики:
Родителите трябва да служат като модел за отлагане на удоволствията и упоритост ако искат децата им да прегърнат тези ценности. Показвайте на децата си колко усилено работите, колко често изпитвате разочарования и как им реагирате. Ако обвинявате другите за вашите неуспехи или просто се предавате, това ще научат и вашите деца. Ако поемате дългосрочни предизвикателства, показвате голяма ангажираност към процеса и отказвате да се предадете при трудности, вашите деца ще научат това.
Илюстрация: schulergd, sxc.hu

2 коментара:

  1. това е страхотно казано !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако е вярно, че гениалността не е генно аргументирана, то би било вярно, че и с глупостта е така. Тогава ще трябва да разочаровам ония от вас, които решат тепърва да стават генийчета. Вярно, нямам опит с гении, но имам богат такъв с глупаците които ме заобикалят. Уверявам ви, няма никаква надежда те да се променят...

    ОтговорИзтриване