30 април 2010 г.

Ваучери с мирис на корупция

Данъчните облекчения за ваучерите за храна били много полезни. В това се опита да ме убеди репортаж в новините на БНТ, която претендира да е обществена. Телевизията показа представител на фирма, занимаващи се с този бизнес, който си разказа историйката колко важни са ваучерите за икономиката. Репортерът се позова и на мнения на експерти, чиито имена така и не каза.

Синдикатите дълги години лобират за данъчни облекчения за тези ваучери. При това толкова настойчиво, че предизвикват сериозни съмнения за участие в корупционна схема. И успяха да наложат тази привилегия, макар и с количествени ограничения. Съвсем наскоро прокараха допълнителни облекчения и то чрез една от 60-те мерки на правителството, които уж целяха да се стабилизират фиска. А влиянието на тази мярка върху бюджета е точно в обратната посока. Тя намалява приходите от данъци.

Принципният проблем с ваучерите е, че усложняват и изкривяват данъчната система. И когато мислим за подобнни идеи трябва да си задаваме въпроса дали предпочитаме ниски данъци за всички, или високи данъци с много облекчения (тип "швейцарско сирене") - например за компютри, книги, жилище, интернет, лекарства, образование, дрехи. Аз бих избрал ниските данъци, защото са по-ефективни и по-справедливи. А и експертите, които аз познавам мислят така.
Илюстрация: svilen001, sxc.hu

3 коментара:

  1. тези пачки са кредита, който взех преди 2-3 години :) ако се загледаш можеш да разпознаеш печата на пощенска :) въпреки че нямаше криза, ги чаках няколко дни да съберат 10 бона в брой в клона

    ОтговорИзтриване