22 април 2010 г.

Отмъщение на Земята или нищо ново?

Нямате ли усещането, че тази година има твърде много природни катаклизми? Шест земетресения (в Хаити, Чили, Китай, Афганистан, Папуа Нова Гвинея и Доминиканската Република) и изригване на вулкан в Исландия за по-малко от четири месеца. Нима Земята си отмъщава на хората за нещо?

Foreign Policy ни успокоява, че няма нищо необичайно. От век и нещо насам има по 16 големи земетресения (със сила над 7) средно на година - между 6 и 32 в различните години. На какво тогава се дължи илюзията, че се случва нещо уникално лошо? Първата причина според списанието е, че медийното отразяване е по-голямо, а тя се подсилва и от втората причина - има много жертви (250 хил. само тази година и рекордните 650 хил. души за десетилетието), което пък се дължи на разширяването на урбанизацията в рискови райони.

Нищо изненадващо и при изригването на исландския вулкан, който е един от 130-те вулкани с различна степен на активност в страната. Въпреки, че нанесе много щети, те не могат да се сравнят с изригването на Laki през 1783 г., който е убил една четвърт от населението на Исландия и е променил климата в Северна Европа за години.
Снимка: UNDP, flickr

1 коментар:

  1. И това ако не е пример за Ефекта на пеперудата: изригването на вулкан в единия край на света води до затруднения в търговията на охладено месо в другия край.

    ОтговорИзтриване