27 април 2010 г.

Браво на образователния министър Сергей Игнатов

Образователният министър Сергей Игнатов тръгна смело по пътя на своя предшественик и единствен реформатор от предходното правителство Даниел Вълчев. Той обяви, че частните училища и детски градини ще получават същата държавна субсидия, каквато и държавните. Което означава, че държавата въвежда по-пълно принципа "парите следват ученика".

Това е голяма стъпка за по-честна конкуренция между частните и публичните училища и детски градини и оттам по-качествено образование. И ще струва на държавата само 10-12 млн.лв., което показва, че големите реформи не са скъпи. Дано министърът намери сили да направи и следващите стъпки - по-голяма децентрализация на училищата, валидност на принципа "парите следват ученика" и за учещите в чужбина и пазарни реформи на висшите училища и БАН, които още живеят в социализма.

В момента държавата плаща около 1300 лв. годишна субсидия на ученик. Таксата в частно училище е около три пъти по-голяма, което означава, че в близко бъдеще цената за учещите в тези училища ще падне с около една трета.

4 коментара:

  1. Изключително съм доволна, че не съм сама в начина си на мислене. Злобата и делението ми омръзнаха в нашата страна. Децата са българчета и държавата трябва да бъде еднаква за тях!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази идея е добра и ще доведе до истинска реформа в нашето образование. Надявам се да получи подкрепа и да се реализира.
      Относно "тревогите" на част от обществото за облагодетелстване на частните училища - това не е възможно, напротив - увеличават се изискванията и контролът към частните училища. Всъщност единствените облагодетелствани от тази инициатива са самите деца и ученици, в частност - и техните семейства.

      Изтриване
  2. Ирина Абаджиева-Репуц3 май 2010 г. в 13:14

    Хубаво и много важно е в тази държава и в обществото ни да се коментира смислено. Ето, че добрите идеи могат да бъдат и правилно разбрани, без да е необходимо дълго да се обяснява. Досега държавата използваше частните училища като суфистицирана форма на избягване от задължението й да поеме финансирането на средното образование на децата на част от своите данъкоплатци, което им дължи по Конституция. Да се даде по равно на децата е принцип и задължение, всичко останало е злоупотреба. Всяка администрация, особено държавната е склонна да злоупотребява с властта си, с гражданите и особено с парите им, а частната инициатива има друга логика и интерес, защото трябва да се състезава и да се доказва, затова и интересът към частните училища е голям за всеки който може да си го позволи. С тази реформа ще могат все повече български граждани да избират частни училища за децата си и конкурентното поставеното образование ще е наистина общодостъпно. Не може всичко да е държавно, а и не трабва. Но това за което държавата е поела ангажимент да плаща срещу ангажимента ни да й плащаме данъци трябва да се спазва! Наистина Министър Игнатов заслужава поздравления за смелостта да застане на страната на обществото!

    ОтговорИзтриване
  3. А дано, ама на дали. Според историите до сега, обикновено тези пари отиват в повишаване на печалбите на частните собственици и не облагодетелства обществото.

    ОтговорИзтриване