30 април 2010 г.

Защо кредитен консултант не взима кредити?

Като продължение на двата постинга за банковите ми неволи (тук и тук) е интересно да се види и общата картина на проблема, която е представена професионално от човек, който много уважавам - Любомир Христов, председател на УС на Института на дипломираните финансови консултанти. Той разказва за добрите световни практики и ги сравнява с тези в България.

Напълно съм съгласен с него, че българските банки са далеч от добрите практики. Очевидно те се възползват от сложната материя и липсата на специфични финансови и юридически знания у повечето хора и ги натоварват с огромни рискове. Но не съм съгласен с него, че проблемът трябва да се реши с банкови регулации. Когато има доброволна сделка всеки трябва да си носи отговорността. Законовите или административни намеси в отношенията между банките и техните клиенти нарушават принципа на свободно договаряне и са стъпка към централизирана, а не към пазарна икономика.

Смятам, че не държавната намеса, а знанието и публичният натиск трябва да принудят банките да въведат добрите световни практики. Всъщност решението на проблема е самият Любомир Христов и другите като него. Със своята статия той първо предоставя на хората знания, които повишават финансовата им култура. И второ, оказва дириктен натиск и засилва публичния натиск на гражданите към банките за промяна.

А всеки, който преценява, че тази материя е твърде сложна и не си заслужава усилията да се усвоява, научава, че има професионални консултанти, които да им помогнат. И тъй като финансовите консултанти няма да съветват клиентите си да поемат риска от своеволни едностранни покачвания на лихвите, то поне една банка ще се усети за новите възможности на пазара и ще промени договорите си в синхрон с добрите практики. А скоро след това конкуренцията ще принуди и другите да направят това.
Илюстрация: svilen001, sxc.hu

4 коментара:

  1. Добре де, ама по тази логика и закупуването на лекарства, и на хранителни продукти, и т.н. е доброволна сделка, ама има регулация на тези стоки, защото не може всеки човек да е специалист по фармация или химия, и да знае какво му се предлага.

    ОтговорИзтриване
  2. да, до скоро в ЕС имаше и регулации за извивката на краставицата, аз обаче предпочитам криви краставици, домати и плодове от някоя баба на пазара :-)

    вие поставяте важен принципен въпрос, на който мисля скоро да отделя друг постинг

    ОтговорИзтриване
  3. :) говоря по-скоро за съдържанието на нитрати и примеси, както и за цялостното съдържание на даден продук. :)

    ОтговорИзтриване
  4. темата наистина е сериозна и обещавам да се аргументирам в цял постинг през следващите дни

    ОтговорИзтриване