13 април 2010 г.

Следващата криза? Може и политическа

Световната финансова криза предизвика световната икономическа криза, която предизвика българската икономическа криза, която предизвика българската фискална криза, която има не малка вероятност да предизвика българска политическа криза и предсрочни избори.

Не веднъж съм критикувал публично бившия премиер Иван Костов, че въпреки важните реформи, които направи и стартира, е твърде ляв икономически, за да води дясна партия в условията на преход, и че с корупцията, която като премиер допусна в периода 1997 - 2001 г. компрометира за дълго време дясното. Но трябва да призная, че в момента той е политическият лидер, който звучи най-адекватно и смело когато става дума за икономиката и рецесията. Ако продължи в този дух, а Бойко Борисов продължава да залага на популизма пред реформите, има голяма вероятност десните избиратели да се насочат от ГЕРБ към Синята коалиция.

Оттам са възможни две качествени изменения: Бойко Борисов да включи сините в правителството, или Синята коалиция да излезе в опозиция. И колкото повече приближават изборите, толкова по-вероятно е да се стигне до втората възможност. Ако все пак се стигне до първия вариант можем да се надяваме, че изразените от Костов идеи ще се реализират. При втория вариант обаче ГЕРБ ще трябва да разчита на подкрепата на националистите от "Атака", които ще започнат да извиват ръцете на Борисов за участие в изпълнителната власт, а оттам пътят до предсрочни избори може да се окаже кратък.

(Снимка: Уикипедия)

2 коментара:

  1. Съгласна съм до голяма степен с коментара. Мога да добавя, че като чели сега няма друг подготвен политик освен Иван Костов, който да движи сраната ни по възможно най-правилния път.

    ОтговорИзтриване
  2. Бойко Борисов трябва да се приземи. Хората, които искат правила, т.е. реформи, му дадохме кредит на доверие. Необходимо му е не само да се прави на мъжкар, но и да мисли повече преди да се появява по телевизията.Заплахите му към целокупния народ са опасни и за него...

    ОтговорИзтриване