30 април 2010 г.

Идва сметката за популизма на Бойко Борисов

Преди два месеца правителството видя, че дефицитът излиза от контрол и изпада в тежка фискална криза. Оказа се, че то е надцененило приходите и е планирало твърде големи разходи. Вместо решително да реже разходи и да прави бързи реформи, както предлагаха независимите икономисти, Бойко Борисов реши да прехвърли отговорността на предишни правителства и да си измие ръцете за евентуални непопулярни мерки като постигане някакъв консенсус за тях със синдикатите и работодателските организации. Така в разгара на кризата той загуби повече от месец в безсмислени дискусии, чрез които "социалните партньори" основно се опитваха да прокарат личните си интереси. Логично оттам се роди едно "недоносче" - пакет от 60 уж антикризисни мерки, много от които вредни за бюджета и икономиката, но полезни за личните интереси на двете групи преговарящи.

Независимите икономисти не спряха да повтарят, че този пакет няма да свърши работа, включително изразиха притеснения, че положителните мерки се отлагат, а вредните се изпълняват. Междувременно премиерът Бойко Борисов продължи да търси любовта на народа със скъпи зрелищни проекти, които могат да се видят и да се пипнат (спортна зала, музей, картини на Пикасо), сякаш за него няма криза. Какво значение имат глупави абстракции като дефицити, дългове, реформи, доверие и рискове?

Вдигането на ДДС обаче, което сега Бойко Борисов се опитва да представи като безалтернативно, не е абстракция. То ще удари видимо джоба на българите точно когато им е най-тежко. И още по-лошо - ще забави възстановяването на икономиката, която аха да се отблъсне от дъното, но Борисов й закача поредната тежест. Не е вярно, че популизмът няма алтернатива. Не е вярно също, че няма намерено лекарство срещу кризата. Справка - Естония. Вдигането на ДДС не е алтернатива, а сигурен знак за провал.
Илюстрация: Avolore, sxc.hu

3 коментара:

  1. Като цитираш Естония, прочети малко повече за Естония. Естония също повиши ДДС миналата година.

    ОтговорИзтриване
  2. Естония не се измъкна от кризата заради ДДС, а въпреки това. Никъде не казвам, че не е вдигала данъци. Ето обаче някои важни разлики между България и Естония:
    1. там ДДС е вдигнато от 18% на 20%, а тук от 20% ще се вдига с 2-3 пункта
    2. там основно правят реформи, а тук има опасност вдигането на ДДС да е алтернатива на реформите
    3. там икономиката се срина много повече -около 14% спад на БВП за 2009 г., което е свързано и с много бързия дългогодишен растеж преди кризата, а тук 5%
    4. там вече бяха направили повечето реформи, което им ограничаваше възможностите да реформират още, а тук почти няма публична сфера, която да е реформирана, което дава огромни възможности за рязане на разходи, ако има политическа воля за това

    Ако правителството няма воля за реформи тогава вдигането на ДДС може би е по-добро от бюджетните дефицити и трупането на дългове. Но това е провал на правителството. Не може да вземеш от Естония най-лошото, а да не вземеш доброто и да твърдиш, че няма алтернатива и няма по света открито лекарство за излизане от кризата.

    ОтговорИзтриване
  3. Добре де, ама не е ли по-добре за дацата на "нароада" да се изграждат игрища, да се ремонтират спортните зали в училищата. А пак правим нещо за да го покажем по телевизора... А бе що не отиде ББ в училищата да види как с децата се провежда часът по физическо възпитание.

    ОтговорИзтриване