15 април 2010 г.

Lehman Brothers vs Lehman Sisters и ролята на тестостерона в икономиката

Интересна женска конференция се е провела наскоро в САЩ. Там са разсъждавали какво би се случило, ако Уолстрийт се управляваше от жени, съобщава в. "Дневник".

Вероятно си мислите, че виновни за световната финансова кризата са намесата на държавата в икономиката, алчността на хората, или провалът на капитализма. Оказва се, че виновник за кризата, която разтресе света е тестотстеронът. Това е онзи хормон, дето го има много повече в мъжете отколкото в жените. Той предизвиква вредни за икономиката последици като агресивност, желание за доминиране и свръхдоверчивост, а тази взривоопасна смес ни подтиква към високорискови решения. По време на пазарен балон се стига дори до "клинични симптоми на мания". Понеже мъжете не ходят вече на война, компенсират нуждата от агресия с борсови битки. Преди 10-ина години видях това в дилърската зала на Lehman Brothers в един небостъргач в Ню Йорк.

На конференцията логично стигат до извода, че ако жените управляваха Уолстрийт, нямаше да има криза. А ако Lehman Brothers беше Lehman Sisters, щеше да печели по-малко, но нямаше да фалира.

Знаех си, че не аз съм виновен за няколкото рискови и в крайна сметка губещи инвестиционни решения, които взех малко преди кризата. Жена ми, разбира се, беше против тях. До сега се чувствах малко некомфортно, че загубих пари и не я послушах, но вече си отдъхнах, защото знам, че друг е виновен.

Важно е да се знае, че тестостеронът се произвежда повече или по-малко от организма в зависимост от околната среда. От информацията за този опасен хормон в края на статията стигнах до ценни изводи какво трябва да прави един мъж, за да не застрашава финансовото си състояние, а и това на света:
- да се ожени;
- да си стои вкъщи с децата, или периодично да ходи на война;
- да спи до късно;
- да стане вегетарианец;
- да избягва присъствието на привлекателна жена;
- да не разглежда бански костюми;
- да не ходи на футболен мач, на борсата, или на друго място където има много мъже.

Можете да избегнете всичко това, ако поверите парите на жена си. Тогава обаче възникват други рискове.

Снимка: duduhp, sxc.hu

2 коментара:

  1. Интересна и забавна статия!
    Но все пак никой не е спрял жените да заемат ръководни позиции или да основат Lehman Sisters.
    САЩ са свободна държава с (почти) свободен пазар, така че да действат тогава :)
    И други кризи ще има.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен малко са се объркали, защото жените, които достигат до ръководни позиции често притежават т. нар. 'мъжки' качества - умение да ръководят, да взимат рискови решения и т.н. Много се съмнявам, че някоя дама без амбиция за власт и кариера ще се озове на ръководна позиция. Така че много е спорно дали с повече жени на ръководни позиции икономиката ще се окаже по-стабилна. Изобщо тези теории за разликите между мъжете и жените са ми малко пресилени. Не казвам, че ги няма, но повечето хора са някъде по средата. Иначе - ето ви един тест от BBC Science по въпроса - да видите мъжки или женски мозък имате и да прочетете повече http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex/add_user.shtml

    ОтговорИзтриване