17 април 2010 г.

Парчета щастие: Дошъл ли е за КАТ XXI век?

Често минавам по околовръстното шосе на София от "Бояна" към "Симеоново" и на "Симеоновско шосе" завивам вляво по посока центъра. Според пътните знаци лявото платно е за движение наляво и направо, а дястото е само за десен завой. Лявото платно обикновено е задръстено, а дясното е свободно. Когато бързам и не мога да си позволя да чакам на кръстовището 5-10 мин., нарушавам правилата и правя левия завой от дясното платно.

Последният път когато направих това нарушение полицаите, които дебнеха след завоя ме спряха, взеха ми контролния талон и ми съставиха акт. Попитах ги защо за толкова дребно нарушение не ми напишат фиш, но те казаха, че това, което съм направил е опасно, точно тук ставали много катастрофи заради същото нарушение. Аз им обясних, че маркировката според мен не е направена по най-добрия начин, но те отговориха, че от тяхна гледна точка аз съм нарушил правилата и закона предвижда да ми напишат акт.

Напълно съм съгласен, че правилата трябва да се спазват и който не ги спазва трябва да си понесе отговорността. Но не одобрявам две неща. Първо, ако там наистина стават много катастрофи, значи вероятно съм прав, че правилата са сбъркани. Спокойно може ляв завой да се прави и от двете платна, а десен и движение направо само от дясното. Но въпросните полицаи и техните колеги от КАТ вместо да променят грешното правило, за да няма повече катастрофи и за да облекчат движението, дебнат и глобяват хората, които го нарушават. И второ, наистина ли е нужно за такова нарушение двама полицаи да ми пишат 15 минути акт, да ми вземат контролния талон, след месец да ме карат да отида физически до КАТ в Дървеница, да чакам на опашка да ми дадат постановление за нарушение, след това да чакам на друго гише да си платя глобата, за да може накрая да ми върнат талона? Все пак е XXI в. и от доста време съвременните технологии позволяват много по-рационални решения. Но той явно все още не е дошъл в КАТ.
Илюстрация: ArminH, sxc.hu

1 коментар:

  1. Ето какво казва Закона за движение по пътищата.
    Чл. 35. (1) Завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по
    посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока -
    от лента, предназначена за завиване надясно.
    (2) Когато радиусът на завиване на пътното превозно средство е по-голям от
    радиуса на завоя, завиването може да започне и от друга част на платното за движение,
    но водачът на завиващото превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни
    средства, преминаващи от дясната му страна.

    Но какво да се прави,те фуражките не са от най-умните и няма как да знаят всички текстове на закона.

    ОтговорИзтриване