19 май 2010 г.

Контрабандист №1 - приятелят на Бойко Борисов

Бойко Борисов обеща да се пребори с контрабандата. Нещата обаче не се развиват добре, което се вижда и от бюджетните приходи. При цигарите е очевидно, а при горивата изглежда тепърва предстоят големи скандали.

"В сектора горива почти няма чисто бял... навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет." Това шокиращо твърдение на шефа на митниците Ваньо Танов на практика разкрива дълго пазената от публиката тайна, че "Лукойл" е може би най-големият контрабандист в страната.

Ето какво отговаря на тези твърдения PR-а на "Лукойл" Диана Дамянова: "Ние сме един от най-големите търговци на горива в България. Не можем да не го приемаме лично. Това е твърде сериозно и е обвинение, което противоречи на нашите повече от 10 годишни усилия за прекратяване контрабандата на горива."

Още по времето на финансовия министър Милен Велчев съм чувал от служители на неговото министерство, че размерът на данъците, които "Лукойл" плаща на държавата... се договаря между министъра и шефа на "Лукойл - България" Валентин Златев. А при горивата става дума за много пари. Планираните в бюджета приходи от акциз на горива за тази година са 2 млрд.лв. По мои груби сметки ДДС върху горивата най-вероятно трябва да е около 1 млрд. лв.

От анализ на финансовото министерство се вижда, че до март от акциз върху горивата са събрани 455 млн.лв., а за същия период на миналата година са били 509 млн.лв. Според анализа "забавянето на постъпленията се дължи най-вече на намаления физически обем на обложените с акциз горива". Ако примем, че контрабандата е само 10%, то загубите за бюджета само за година са 300 млн.лв., а при 20% - 600 млн.лв.

Приятелството между премиера Бойко Борисов и Валентин Златев е добре известно. Излиза, че премиерът е близък приятел с най-големия контрабандист в държавата. Ако бях разследващ журналист бих потърсил и някаква бизнес връзка между двамата.

Сега ще бъде много интересно да видим как ще реагира на скандала Бойко Борисов. Аз лично бих заложил на уволнение за Ваньо Танов, който вчера каза "могат да ме махнат, ако успеят олигарсите“.
Снимка: cararr, sxc.hu

1 коментар:

  1. Има "бизнес връзка" между Б.Б. и В.З.

    "...Златев обаче хитро се справя с положението – фирмата на новия главен секретар на МВР Бойко Борисов – “Ипон” получава апетитен договор за милиони левове годишно. Тя е сложена да охранява петте петролни бази на “Нефтохим” в страната и всички тръбопроводи от и до тях. Официално договорът не е сключен с ЛУКойл, а с уж независимата фирма ЛУКома, която пък има договор за охрана на цялото имущество на ЛУКойл."

    http://www.desant.net/show-news/18913/

    ОтговорИзтриване