3 май 2010 г.

Какво стои зад мазното публично говорене?

Преди няколко години като икономически редактор в "Капитал" главният редактор на вестника ми изпрати текст, написан от Илиян Василев, председател на "Делойт България", бивш посланик на България в Русия и бивш изпълнителен директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От такъв човек могат да се очакват само брилянтни текстове. Но текстът беше слаб. Господин Василев защитаваше тезата, че енергетиката в България трябва да се окрупни. Във вестника подкрепяхме обратната теза - в енергетиката са нужни децентрализация, свободна конкуренция и приватизация.

Аргументите на господин Василев бяха неубедителни и заподозрях някакъв личен и корпоративен интерес. Попитах колежката, която покриваше енергийния сектор кой е консултанта по проекта за създаване на държавен енергиен холдинг. Напълно очаквано за мен тя каза, че това е "Делойт".

Написах на Илиян Василев, че не мога да пусна този текст за публикация. Първо, защото тезата му противоречи на вижданията на вестника. И второ, защото защитава корпоративни интереси за сметка на интересите на данъкоплатците. Отговорът му беше леко заядлив, с копие до главния редактор. Вестникът не публикува текста.

Въпреки това обаче господин Василев си прокара тезата и скоро правителството на Сергей Станишев създаде Българския енергиен холдинг (БЕХ), чрез който източи стотици милиони от фискалния резерв. Част от парите вероятно са отишли в "Делойт", а част от тях - в джоба на господин Василев. Сега, 2-3 години след създаването на БЕХ, правителството на Бойко Борисов го закрива след като се разбра, че безотговорно и без резултат са изхарчени много пари на данъкоплатците, основно за консултации.

Преди няколко дни Илиян Василев беше гост в предаването "Панорама" на БНТ. Стоеше авторитетно, беше добре облечен, говореше мазно, убедително и вдъхваше доверие. Той каза, че бюджетният дефицит не е толкова важен, трябва да гледаме дългосрочно. Вероятно точна така са разсъждавали в Гърция, заради което държавата е пред фалит. Очевидно и там не са искали да разберат, че за да имаш дългосрочни успехи трябва стабилност, включително бюджетна. Господин Василев не е глупав и не може да не знае това. Но вероятно той отново има предвид едни пари на държавата, респективно на данъкоплатците, да отидат за едни дългосрочни енергийни проекти, което да даде бизнес на "Делойт" и доходи лично за него. Нищо, че е за сметка на бюджетния дефицит.

В една свободна страна всеки има право да говори каквото си желае и да защитава личните си интереси. Но е много дразнещо когато целта на говоренето е да се вземат нашите пари. Още по-дразнещо е когато това се случва по "обществената" телевизия, за която всички ние също плащаме чрез данъците си. Единственият начин да се предпазим от постоянните опити на отделни хора и групи да взимат от общото е да не се доверяваме на мазното говорене, а да вникваме по-дълбоко в същността на казаното. И да се замислим много повече върху това кой какви интереси има от даден проект, кой печели и кой губи от прокарването на дадена теза. В противен случай, ще продължават да ни обират чрез бюджета така, както винаги е ставало в България.
Илюстрация: svilen001, sxc.hu

1 коментар:

  1. Господин Матеев,
    Интересно е, че имате позиция на вестника, която се различавала от позицицията на даден автор. Много ми е интересно при тази ситуация вестника или списанието, на което сега се редактор как реагира - излиза, че публикувате само материали, които отговарят на политиката на Форбс или тогава на Капитал. Много хора очакват от Вас да правите разграничения между тези на обществото и тези на вестника.
    Що се отнася до окрупняването на енергетиката не мислите ли, че тогава Господин Иво Прокопиев имаше конфликт на интерес във връзка с фирмата на която господин Овчаров даде специално разрешение да купува евтин ток от Козлодуй и да го изнася скъпо. Вие ще кажете, че не сте знаели - което е наивно, или ако сте знаели - пак лошо? Успех.
    Иван Генов

    ОтговорИзтриване