10 май 2010 г.

Безочието на ваучерната мафия

Често зад на пръв поглед невинни медийни изяви се крият частни интереси, които се опитват да ни ограбват чрез държавата. Издателите на ваучери за храна например продължават да разпространяват манипулативна информация из медиите, за да прокарат интересите си. Ваучерите били полезни, генерирали допълнителен приход от ДДС, имали подкрепата на синдикатите и работодателите, погрешни били твърденията, че имали негативен ефект върху фиска.

Държавата им е дала преференция, която противоречи на правилата на плоския данък - усложнява го и намалява данъчните приходи. До определена от държавата квота с ваучерите за храна се ползват данъчни привилегии. Но вместо да премахне тези привилегии, държавата се е огънала от натиска и планира да увеличи квотата. А ваучерната мафия е дори по-нагла. Иска да се премахне квотата, което при това нарича либерализация. Държавата свръхрегулирала пазара и директно се намесвала на него. По същата логика утре други групи по интереси ще поискат данъчни привилегии за лекарства, лечение, компютри, комуникации, книги, учебници, разходи за образование, енергоспестяваща черна и бяла техника и т.н. И ще бъдат прави. Защото всичко това е важно. Защо за храните да има привилегии чрез ваучери, а за тях не?

Тогава плоският данък ще заприлича на швейцарско сирене и вместо 10% ще се събират например 5%. Ако държавата иска да направи това, по ефективният и справедлив начин е да свали данъка за всички и да премахне сложните за администриране привилегии. Точно това беше идеята на плоския данък - ниска ставка без привилегии вместо високи ставки с много привилегии.
Илюстрация: gokoroko, sxc.hu

3 коментара:

  1. Уважаеми г-н Матеев,Вие изобщо имате ли представа за нещата,за които пишете?

    ОтговорИзтриване
  2. Прав е Матеев! Ниски данъци, които се плащат без компромис - това е рецептата за привличане на чужди инвеститори. А най-много в момента са мишоците, които подяждат ДДС-то. Те трябва да бъдат изловени първи.

    ОтговорИзтриване