13 май 2010 г.

Дейвид Камерън: Как да направим нещата по-добре с по-малко пари?

Това е съкратен вариант на презентацията на новия премиер на Великобритания Дейвид Камерън пред конференцията на TED от февруари тази година. Заслужава си да се прочете. Не че не съм виждал по-добри презентации, но никога от политик.

Eдин от най-важните факти в политиката е, че парите свършиха. Има огромни бюджетни дефицити. Глобалният публичен дълг е над 32 трилиона долара и расте. В политиката в момента има един въпрос над всички останали. Как да направим нещата по-добре без да харчим повече пари? Защото няма да има много пари за подобряването на публичните услуги и държавата. Ако мислите, че можете да измервате успеха на публичните услуги с харченето на пари, ви очаква доста мизерно време. Но ако можем да комбинираме дясната политическа философия с информационната революция, има невероятна възможност да се пренаправят политиката, държавата и публичните услуги и значително да се увеличи благосъстоянието.


Има две неща, които задвижват консервативната философия. Първо, вярваме, че ако дадете на хората по-голяма власт и контрол над живота им, повече избор, ако ги поставите на мястото на шофьора, тогава можете да създадете по-добро общество. И ако прибавите към този факт невероятното изобилие на информация, която имаме днес, можете напълно да пренаправите политиката, държавата и публичните услуги.

И второ, вярваме, че трябва да се движим със същността на човешката природа. Политиката и политиците ще бъдат успешни само ако се опитат да приемат хората такива, каквито са, а не такива каквито биха искали да бъдат. Ако комбинирате тази проста консервативна мисъл с всички постижения на поведенческата икономика можем да постигнем нарастване на благостъстоянието и щастието без да е необходимо да похарчем много повече пари.

Защо мисля, че сега е момента за това? Историята има три епохи - предбюрократичната, бюрократичната и постбюрократичната. Преминахме от свят с местен контрол през свят с централен контрол и сега сме в свят на контрол на хората.

Предбюрократичната епоха е тази, в която всичко трябваше да бъде на местно ниво, защото не е имало налична информация на национално ниво и защото пътуването е било много ограничено. Само войните са се водели на централно ниво

По време на британската индустриална революция се появяват различни видове транспорт, пътуването и информацията станали възможни и това родило бюрократичната ера - с голяма, силна, централна държава. Станало е възможно да се организира здравеопазване, образование, полиция, правосъдие. Държавата изсмуква цялата власт от населените места.

Следващата голяма епоха е масивната информационна революция. Преди 100 години изпращането на десет думи струваше 50 долара. Сега почти безплатно можем да изпратим и получим огромни количества информация. Живеем в постбюрократичната епоха, където истинска власт на хората е възможна.

Какво означава това за политиката, правителството и публичните услуги? Ще дам само няколко примера как живота може да се промени. Всички ние сме променили начина по който пазаруваме, пътуваме, правим бизнес. Информацията и интернет революцията вече са проникнали в нашето общество, но до момента едва са докоснали държавата. Огромната промяна можем да направим с три неща: прозрачност, избор и отговорност.

В миналото само държавата можеше да съхранява информация и само няколко избрани хора можеха да вземат тази информация, да я оспорват и дискутират. Сега само в един сайт може да се търси, анализира и проверери всеки долар изразходван от правителството. Помислете си за огромната промяна, която това означава за бизнеса. Всяка фирма която иска да наддава за обществена поръчка може да види какво се купува. Всеки, който мисли, че може да достави тази услуга по-добре, по-евтино, има цялата нужна информация в сайта. Държавата тепърва започва се докосваме до повърхността на това, което хората правят в търговския свят с информационната революция. Пълната прозрачност ще предизвика огромна промяна. Ако спечелим изборите в тази страна ще направим всички държавни разходи над 25 хил. паунда прозрачни и достъпни в интернет, за да може всеки да ги намери и види. Ще направим всеки договор достъпен в интернет така, че всеки да може да види какви са цената и условията, което ще доведе до огромно подобряване на благосъстоянието.

Сега всички пазаруваме онлайн, сравняваме цени онлайн, правим всичко онлайн. Тази революция обаче едва докосва повърхността на публичните услуги като образованието, здравеопазването, полицията. Но ще започнете да виждате това да се променя масивно. Ние трябва да извършим тази промяна със здравни сайтове, позволяващи търсене, така че да можете да видите какви операции са успешни, какви досиета имат лекарите, чистотата на болниците, кой се справя най-добре с контрола на инфекциите, цялата информация която преди беше заключена в министерството на здравеопазването.

Вместо само полицията да има информация кое престъпление къде е извършено и ние да наемаме хора в правителството да държат сметка на полицията, ние имаме огромна възможност за власт на хората, където като граждани можем да видим какви престъпления, къде, кога и от кого са извършени и можем да държим сметка на полицията.

Другият принцип е да разбираме хората, да признаем, че ако следваме същността на човешката природа можем да постигнем много повече. Има огромна революция в разбирането защо хората се държат по определен начин и големи възможности да изпозваме това знание по-широко. Ето един пример. Искаме хората да са по енергийно ефективни. Защото това намалява техните сметки и въглеродните емисии. Как да го направим? Имахме държавни информационни кампании през годините, които ви казваха да изключавте осветлението когато напускате дома, да си миете зъбите на тъмно. Вижте сега какво прави поведенческата икономика. Най-добрият начин да накарате някого да намали своята сметка за електричество е да му покажете неговите собствени разходи, разходите на неговите съседи и след това да му покажете колко харчи енергийно съзнателен съсед. Този вид поведенческа икономика може да преобрази поведението на хората така, както тормоза от правителството няма да успее.
Снимка: World Economic Forum, flickr

Няма коментари:

Публикуване на коментар