19 май 2010 г.

Кой колко печели/губи от държавните пари в банките?

По повод скандала с парите на държавните предприятия ми се стори интересно да поразсъждавам кой колко би спечелил или загубил ако приемем, че става дума за корупционна схема. Веднага правя уговорката, че това са само теоретични разсъждения и сметки с много условности.

Първият важен въпрос е колко би струвало на една банка (не само лихвата, но и другите разходи от типа на допълнителни реклама, организация, заплати и т.н.) да привлече голяма сума от алтернативен източник, например от тримесечни депозити на граждани. Лихвите по тримесечните депозити в момента са около 6%. Допускам, че останалите разходи са 1% и тогава общата цена става 7%.

Другият ключов въпрос е каква лихва плаща банката на държавните предприятия. Стана ясно, че средствата са по разплащателни сметки, следователно най-вероятно лихвата е минимална. Приемам, че е 1%. Може да кажете, че сравнявам круши с ябълки, защото парите по сметка са безсрочни и могат да се изгелят по всяко време без наказания, докато депозитите са срочни. Един шеф на фирма обаче има добра представа от движението на паричните потоци и би могъл без особени проблеми да направи едно неформално джентълменско споразумение с банката да поддържа постоянно определен минимум от средства и поне 2-3 месеца предварително да информира за по-сериозни трансфери навън.

Разликата между алтернативната цена и цената на привлечените пари е 6%. Ако приемем, че тази "печалба" се разпределя поравно между двете страни, то хората, от които зависи предоставянето на парите би трябвало да вземат 3%. Тоест един шеф на голяма държавна фирма е подложен на сериозно изкушение (ако приемем, че той взима решението, както твърдят министрите) - около 3 млн. лв. годишно.

Как биха изглеждали нещата при една бартерна сделка между премиера Бойко Борисов и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев тип пари на държавни фирми в банката срещу медиен комфорт от страна на "Нова българска медийна група" ("Монитор", "Телеграф", "Поритика", "Уикенд" и др.)? Там става дума за 408 млн. лв. Годишната изгода от сделката би била 24.5 млн. лв., което е близо 100 млн. лв. за четиригодишен мандат. Тоест от гледна точка на Бойко Борисов цената за медийния му комфорт от тази група би била 50 млн.лв. А от гледна точка на данъкоплатците загубата би била 100 млн. лв.

Ако приложим тази сметка за всичките около 850 млн. лв. на държавни фирми в банки, ще излезе, че за един мандат данъкоплатците губят 200 млн.лв., които се разпределят между банки, политици и шефове на държавни предприятия. И това не включва бюджетните пари, които не е ясно колко време и в кои банки престояват. Според председателя на икономическата комисия в парламента и шеф на СДС Мартин Димитров около 700-800 млн. лв. от фискалния резерв са в търговските банки. Време е да разберем къде са и тези пари.
Илюстрация: Kamil Dratwa, sxc.hu

1 коментар:

  1. Vaprosat e oste po seriozen,a imenno redno li e i ima li zakonova razporedba pari ot fiskalniq rezerv da sa vav targovski banki

    ОтговорИзтриване