20 май 2010 г.

Икономистът под прикритие пред сп. "Мениджър"

Ще интервюирам британския икономист Тим Харфорд за сп. "Мениджър". Това е един от любимите ми икономисти. Написал е книгите Undercover Economist (Икономист под прикритие) и The Logic of Life (Логиката на живота). Той пише във в. "Файненшъл таймс" като колумнист, даващ съвети (в САЩ наричат това advice columnist, а във Великобритания agony uncle) за въпрси на читатели от типа дали да заложиш, че ужасните лейбъристи ще спечелят изборите, за да може ако това се случи да компенсираш мъката с някаква финансова печалба.

Ето какво казва за него друг мой любим автор - Стивън Дъбнър от Freakonomics: "Тим Харфорд е икономист, но, да благодарим на бога, не пише като такъв. Ако въобще имате интерес да знаете много повече отколкото знаете за това как работи светът, не бихте могли да намерите по-добър съветник от Харфорд."

Няколко пъти съм писал за него, например в Драмата на черните американки: дефицитът на черни мъже, Как се става предприемач? и Романтиците или икономистите са прави за любовта. За разлика от Дан Ариели, за когото също съм писал (тук и тук) и който даде интервю за предишния брой на "Мениджър", Тим Харфорд смята, че хората действат рационално.

Ако имате въпроси към Тим, можете да ми ги изпратите до края на деня в коментар под текста или на jmateev@yahoo.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар