21 май 2010 г.

Учени създадоха изкуствен живот

Създаването на живот вече не е прерогатив на боговете. Нова форма на живот е сътворена в лаборатория и започва ерата на синтетичната биология, обяви The Economist. Американските биолози Крейг Вентър и Хамилтън Смит са създали изкуствено същество. Откритието не е съвсем неочаквано, но е от огромно значение за науката.

Учените са направили от лаборторни химикали ДНК екстрат, който носи около 1 000 гена. Резултатът е първото същество без предшественик. Какво е то и как живее зависи изцяло от желанието на учените, което те могат да изразят чрез техните компютри. Според The Economist когато първото от тези изкуствени същества покаже, че може да се възпроизведе само, ерата на изкуствения живот започва.
Илюстрация, Bensik Imeri, sxc.hu

2 коментара:

  1. "Първото същество без предшественик" е протоорганизмът, от който, съгласно теорията за биогенезата, произхождат всички организми, населяващи в момента Земята. Сглобеният от Вентър и Смит кадавър в най-добрия случай е второто същество без предшественик.
    :-D

    ОтговорИзтриване
  2. Може би сте права. Не разбирам много от биология и затова цитирах The Economist, на които до голяма степен се доверявам, въпреки че дори и те бъркат понякога. Те пишат всеки брой за наука, а тази тема е на корицата на новия им брой.

    ОтговорИзтриване