27 май 2010 г.

Милен Велчев срещу Бойко Борисов

Когато Милен Велчев беше финансов министър бях доста критичен към него и дори наскоро неговият PR консултант Таня Митова ми показа един бял косъм в косите си, който е причинен от моите статии в "Капитал" (например тук, тук и тук). Но днес Милен Велчев е дал интервю, под което почти бих се подписал. Той дори не споменава името на Бойко Борисов, с когото имаше конфликти още при управлението на Симеон Сакскобургготски, но критиките му очевидно са насочени към него.

За да тръгне да се възстановява, икономиката не може да разчита само на скромния растеж на износа. Трябва да разчита и на завръщане на инвестициите.

За съжаление, актуализираният бюджет не дава окуражителни сигнали. Съзираме плъзгане по лесната пързалка на растящия дефицит.

По-тревожещ е не толкова размерът на дефицита, който сам по себе си е капитално висок, а тенденцията.

Ние не смятаме, че болестта на спадащото потребление трябва да се лекува с бюджетни средства, и то в условията на наднормен дефицит. Трябва да заложим на подобряване на бизнес средата и привличане на нови инвестиции.

Споразумението с МВФ не е важно само от гледна точка на ресурса, който би осигурило, а най-вече ще гарантира провеждането на реформи, за които правителството няма воля.

Не е работа на държавата да инвестира в икономиката. Това, което беше пропуснато през последните 4 години, е да се направят по-дълбоки реформи - в здравеопазването, приватизацията.

Не е работа на политиците да гадаят какви ще са условията след една година. Тяхна работа е да направят икономиката по-конкурентна и по-ефективна, а това става с приватизация. Тяхна работа е да спрат злоупотребите в държавните дружества, което също става с приватизация.

Явно, че той [Симеон Дянков] има желание да прави реформи, но то не стига. Трябва политическа воля на ниво управляваща партия.

Снимка: Вени Марковски

1 коментар:

  1. В ГЕРБ от лобизъм и медийни изяви не им остава време да спретнат реално работеща система. Нямам спомен от 1989г. насам за друго правителство, което толкова често е променяло възгледите и волята си за решения.

    ОтговорИзтриване