17 май 2010 г.

Бойко Борисов май изгони инвеститорите

Много икономисти и анализатори бяха изненадани от големия спад на БВП за първото тримесечие. Може би прогнозите им щяха да са по-точни, ако имаха тази информация. Преките чуждестранни инвестиции по предварителни данни за първи път са отрицателни за първото тримесечие на годината. Инвестициите за периода са минус 22 млн.евро. Това означава, че повече капитали са изнесени, отколкото са инвестирани в страната. За сравнение, за същия период на 2009 г. те са били близо 930 млн.лв.

Според икономиста Георги Ангелов огромният бюджетен дефицит за тримесечието гони инвеститорите. Възможно е също да се е отразила и битката на Бойко Борисов с чуждестранните "колонизатори", които "си правят каквото искат с народа" и за които "България става недобро място". Разбира се, сигурно има и обективни причини, например бавното възстановяване и фискалните проблеми в ЕС и особено в съседна Гърция.
Снимка: stroinski, sxc.hu

2 коментара:

  1. Как няма да избягат инвеститорите, след като в България им се случва това:

    http://dnevnik.bg/intervju/2010/05/16/901627_aleks_hairabedian_ako_znaehme_prez_kakvo_shte_minem/

    ОтговорИзтриване
  2. Чуждите инвеститори в България са предимно нашите гурбетчии на запад, но от както и там ги налегна кризата те самите едвам се издържат там. А и все още сме нелегални работници в Европа (нашата мащеха). Единствената полза от Европа за обикиновеният човек е правото му да работи безпрепятствено. Естествено на запад това не им допада много. А ние само им се молим и си затягаме коланите. Човек още не е дорасъл за такава форма на солидарност.

    ОтговорИзтриване