28 май 2010 г.

Кога мъжете (не) слушат?

От известно време жена ми Доминика чете книгата на двама психолози "Защо мъжете не слушат и жените не могат да четат карти" (Why Men Don't Listen and Women Can't Read Maps). Нейна приятелка й я препоръчала след оплакване, че не я слушам когато ми говори. И още в началото на книгата Доми беше много щастлива да открие, че не тя е проблемът, нито пък аз. Просто мъжете се концентрират върху една задача и не могат да правят няколко неща едновременно. Очевидно книгата е много забавна и интересна, защото въпреки току-що полученото ново знание Доми продължи да ми чете откъси от нея докато се занимавам с други задачи, например блогвам и се нервирам на поредната простотия на правителството. Но аз, разбира се, не мога да ви разкажа повече за съдържанието на книгата, защото не я слушам.

Днес обаче разбрах за нещо, което мъжете, и въобще хората, могат да правят едновременно. Ако сте учител, преподавател, или често правите презентации сигурно ви се е случвало да видите слушатели, които си драскат нещо в бележника и това очевидно не са записки по основната тема. И вероятно сте си мислили, че не ви слушат внимателно. Наскоро обаче психолози са направили експеримент, който установил точно обратното - тези, които си драскат нещо слушат по-внимателно.

Всичко това ми напомня и за книга (не помня точно в коя) на Реймънд Чандлър, в която той описваше един от героите си като толкова тъп, че не може да дъвче дъвка и да мисли едновременно. Аз, слава богу, мога.
(На снимката Доминика се опитва да ми привлече вниманието)

4 коментара:

  1. Ebati typotiqta, mnogo plitka informacia davash!!! Vse edno da ti kaja, vchera hodih do tolaetna i razbrah edi kvo si ! TYPO!

    ОтговорИзтриване
  2. А какво ли ще значи втората част Защо жените не могат да четат карти?
    Това с драскането е вярно. Според мен все пак може да се правят две и повече задачи, но трябва да са с различен характер. Драскането си от артистичната част. Хората, които си записват не помнят нищо, защото разчитат, че са го записали.
    Но писането на блог и говоренето все едно с кого заема една и съща част от мозъка, общо казано и за това не става. Знам ли може Доминика да се пробва със запис на каквото тя иска изказване в певческа форма на любимата музика на писателя на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. :-)
    Надявам се да не приложи вашата идея, защото пее ужасно фалшиво. Ако ме заплаши да го направи или ще си прекъсвам блогването, или ще се упражнявам да правя две неща едновременно :-)

    Попитах я за вашия въпрос. Имало много обяснения в книгата, но основното е по-слабото пространствено виждане при жените. Частта от мозъка, която отговаря за пространственото виждане е в дясното полукалбо на мозъка, което е по-развито при мъжете.

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси за отговора.
    Както става ясно винаги има начин да се привлече вниманието.

    ОтговорИзтриване