13 май 2010 г.

Най-работливите страни и мястото на Гърция

Южнокорейският типичен работник е на първо място сред страните от ОИСР по отработени часове - средно над 43 часа седмично според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това не е изненада. Страната е сравнително напред в класацията по икномическа свобода, азиатците по принцип май са по-работливи от останалите, а и става дума за едно от азиатските тиргърчета.

Изненадващо обаче втората страна в класацията с близо 41 часа средно на седмица е... Гърция. Не, това не е шега. Който не вярва може да последва линка. Излиза, че гърците работят със седем часа седмично повече от средното отработено време в ОИСР. Тъмко умувах как е възможно това, когато видях следното предупреждение от автора на доклада: "Международните сравнения трябва да се разглеждат предпазливо, защото същността и надеждността на източниците на информация варират много между страните". Просветна ми. Знаем, че гръцката статистика е много креативна. Не бих се изненадал ако в данните за Гърция е включана например и следобедната дрямка.
Снимка: ilco, sxc.hu

5 коментара:

  1. Може би влизат 13-ия и 14-ия месец, за които им плащат. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не това е проблемът господа. Проблемът е, че при капитализма някой непрекъснато трябва да фалира. Отворете си учебниците по икономика и четете. Няма такава глупост като банковата система. Само тя издава пари но винаги ги дава с лихва, т.е. иска повече. Е откъде ще дойдат тия в повече, след като никой не може да ги издава? Отникъде. Някой трябва да фалира и да му бъде отнемано имущество. Да, от банките излизат малко пари и без лихва - заплати на служители, разходи за наеми и консумативи. Това обаче е много по-малко от прибраното под формата на лихва. То е поне толкова по-малко, колкото е печалбата в банковата система. Така че винаги трябва някой да фалира или да бъде рефинансиран. Но и да бъде рефинансиран, дълга може само да расте. Погледнете статистиката на държавните дългове, и на развитите и на неразвитите страни. Смях, нали? През сълзи! Подкрепяйте тая мошеническа система!
    Държавите са много удобни за кандидат фалиращи. Необходими са само корумпирани или индоктринирани държавници. Който не слушка, ще му спрат рефинансирането. Днес Гърция утре Португалия. А други са зае..ни перманентно. Няма интерес към тях. А те се мазнят ли мазнят.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна теория. Аз, слава богу, слава богу, не съм виждал.

    ОтговорИзтриване