6 май 2010 г.

Кой подкрепят активните хора с пазарно мислене?

Ето резултатите от анкетата "Подкрепям идеите за излизане от икономическата и фискална криза на", която не е представителна за страната, а само за читателите на моя блог (повечето, от които предполагам, че са активни хора с пазарно мислене):
ДСБ - 42%
СДС - 35%
ГЕРБ - 25%
БСП - 6%
Атака - 2%
ДПС - 2%

Не съм изненадан от резултата. Изглежда ГЕРБ губи част от десните си избиратели заради нерешителните действия на правителството за орязване на бюджетните разходи. А критиките на ДСБ и СДС към мерките на ГЕРБ бяха най-адекватни и близки до пазарно мислещите хора. ДСБ изпреварва СДС, вероятно, защото Иван Костов изглеждаше много авторитетно по медиите когато говореше за мерките, които трябва да се вземат, особено в позицията на бивш премиер, който веднъж се е справил с тежка криза. Ако ГЕРБ наблегне на популизма ще продължи да губи подкрепа, а ако започне смели реформи има големи възможности да привлече загубени или нови избиратели с пазарно мислене.

2 коментара:

  1. Наистина ли си въобразяваш, че избирателите с пазарно мислене биха могли да са повече от тези с непазарно такова?
    Въпросът ми е добронамерен, въпреки, че не си падам по пазарния фундаментализъм.
    Изборите винаги ше се печелят от тези, които предлагат повече държано регулиране. Естествено, в повечето случаи, както и в момента, те(политиците) са обикновени лъжци.

    ОтговорИзтриване
  2. Доста точно го каза фродо! Затова първата работа на икономистите е да игнорираме политиката. Политическите избори са фарс, наивна сценична драма, не са избор въобще. Какво може да се очаква от политически избори - използвайте статистическия метод, за да си отговорите на казуса: има ли полезни политически избори, за какво представителство говорим!? Политиците са крадци, а политическите избори са избор на крадци. За представителство може да става дума само на ниво на малки общности - местни общини, където всеки познава всеки и има пълноценни взаимни отношения. Тогава има възможност за: комуникация, контрол, отговорност. И да не пропусна: по-добре партиите да се регистрират по Търговския закон, защото дефакто функционират като бизнес-структури, а парламента е борса за наддаване на лобита по интереси!!!

    ОтговорИзтриване