27 май 2010 г.

Защо Симеон Дянков трябва да си подаде оставката?

Политиката прави чудеса. Преди по-малко от година финансовият министър Симеон Дянков непрекъснато повтаряше, че негова и на правителството цел номер едно е балансирането на бюджета. И аз му повярвах. Но ето какво казва сега, когато не само не изпълни цел номер едно, но е на път напълно да изгуби контрол върху бюджета:
Дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие. Това, което притеснява инвеститорите, е дали държавата в бъдеще трябва да увеличава данъците си, а ние имаме твърдото решение да не вдигаме данъци.
С малко срам си признавам, че реших да гласувам за ГЕРБ в момента, в който разбрах, че Дянков ще стане финансов министър. Вярвах, че човекът, който е създал и наложил класацията на Световната банка Doing Business ще бъде не типичен политик, а реформатор и ще парира популистките напъни на Бойко Борисов да прахосва парите на данъкоплатците. Но горните две изречения на Дянков попариха надеждите ми. Те означават, че той се е предал.

При тези обстоятелства Дянков трябва да си подаде оставката. Защото вече не е полезен на икономиката. И защото оставката му ще ни избави от дълга агония и може да предизвика политическа криза, която има някакъв шанс да доведе до повече здрав разум. А и личната му кариера няма да пострада толкова, колкото при пълния провал, който го очаква, ако продължава да следва посоката, в която е тръгнал.
Снимка: Министерство на финансите

3 коментара:

  1. Кажи му го.

    Не е като да не си завъртат мнението на 180 градуса през 2 дни герберите.

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги съм вярвал, че възпитаниците на ВИНС-Варна са най-големите икономически капацитети. Вярвах безусловно на Петър Димитров, вярвам безусловно и на теб. Изпитвам огромно недоумение от факта, че специалист от Световната банка е финансов министър на България, а не един виден възпитаник на ВИНС-Варна като тебе.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не съм виден възпитаник на ВИНС - Варна, най-малкото защото съм завършил Финанси в УНСС - София.

    ОтговорИзтриване