14 май 2010 г.

За Бойко Борисов, (без)гласните букви и благородните каузи

Често критикувам правителството, Бойко Борисов и негови министри, за да бутам нещата в посоката, която смятам за печеливша за страната. Но ако Бойко Борисов се провали, това ще е и провал на всички нас.

Повечето българи постоянно се оплакват, че са безгласни букви, че цялата власт е в корумпирани политици, безскрупулни бизнесмени, вътрешни и външни специални служби, тайни и явни общества. За добро или лошо, Бойко Борисов следва неотклонно общественото мнение. Ако има нещо, в което е напълно последователен, то е, че слуша и изпълнява това, което иска народа. И вижда народната воля по три начина - протестите, съдържанието на медиите и социологическите проучвания.

За съжаление в България доминира посредствеността, повърхността, популизма, незнанието, чалга културата и лицемерието. Това се отразява както на медийното съдържание, така и на резултатите от социологическите проучвания. Ако българите вярват, че бюджетът трябва да се балансира, че не е хубаво да се харчи фискалния резерв, че не трябва да има привилегии, че не трябва да се трупат държавни дългове, че правителството трябва да прави реформи в здравеопазването, образованието, пенсионната сфера, администрацията и всички публични сфери в посока повече пазар, конкуренция, прозразност и отчетност на всеки изхарчен лев, че държавата трябва да се оттегли от бизнеса за сметка на частните предприемачи, то Бойко Борисов ще го направи. Но българите масово не знаят какво да поискат и какво трябва да се направи, за да живеят по-добре и да догонят бързо стандарта на живот на западноевропейците. А много от знаещите използват преобладаващото незнание и апатията, за да си прокарат личните интереси, които винаги са пакетирани като благородни каузи.

Синдикатите постоянно рекетират правителството и всички нас със заплахи за протести. А да сте чули за протест на данъкоплатците срещу наглостта на синдикатите? Няма. И естествено синдикатите си прокарват полезните за тях и вредните за останалите хора идеи. Същото правят поединично в защита на собствените си интереси тютюнопроизводители, учени от БАН, земеделски производители и кой ли още не. Всеки иска да граби от общото. Да сте усетили някаква масивна реакция от ощетените? Аз не съм, ако изключим активността на една шепа независими икономисти.

Има риск Бойко Борисов да нанесе големи поразии на икономиката и живота ни, защото очевидно той обича да раздава от общото. Но ако това се случи ще сме виновни всички ние.

1 коментар:

  1. Много приятно и лесно е да се раздава от общото. Убедена съм, че истинсия мениджър/министър-председател, шеф на агенция, шеф на местна държавна служба или шеф на фирма/ трябва задълбочено да проучи, да анализира, да претегли плюсове и минуси и чак тогава да раздава. Това да се направи разбира се е по-трудно, но пък е справедливо. Оценява се от хората и води до полза на съответното ниво, а от там и на цялото общество.

    ОтговорИзтриване