25 май 2010 г.

Високите технологии, престъпността и залезът на Обама

“С iPod, iPad, Xbox и PlayStation, с нито едно от които знам как да работя, информацията се превръща в едно отвличане, едно разсейване, една форма на забавление, а не в инструмент, който дава възможности." Може би ще се изненадате, но това го казва наскоро в реч пред студенти президентът на САЩ Барак Обама, човекът, който показваше силна привързаност към своето BlackBerry и който широко използва възможностите на интернет и високите технологии в своята президенска кампания. Същият човек сега се оплаква, че технологиите поставят "нов натиск върху нашата страна и върху нашата демокрация".

В същото време икономистът от Харвард Larry Katz смята, че технологиите намаляват престъпността. Престъпността в САЩ, при това по време на рецесията, е паднала с около 5%. Katz си обяснява изненадващо добрите данни за престъпността с това, че видео игрите и интернет държат младите и безработните заети по време на тази рецесия. Все още няма научни изследвания, които да потвърждават връзката, но има изследвания, които доказват сходна идея - филмите с насилие намаляват престъпността.

Никога не съм вярвал особено много на Обама, но сега виждам, че сякаш той е взел само лошите страни от двете основни политически партии в САЩ - лявата икономическа политика от демократите и консервативното отношение към живота от републиканците. The Economist също са доста критични към Обама, макар да са по-деликатни от мен. В статията "Тирадата на Барак Обама срещу технологиите: Не стреляй по куриера" застъпват тезата, че не технологиите, а хората са виновни когато използват технологиите за вредни клюки и престъпления. Технологиите не само не отслабват демокрацията, но я засилват. И накрая, технологиите не са алтернатива на образованието и на даването на възможности, а всъщност помагат за доставянето им.
Илюстрация: tigerrag18, sxc.hu

10 коментара:

  1. Немислимо е според мен да се говори така официално. Трудно ми е да повярвам, че Обама е казал такова нещо. Натиск върху демокрацията??? Прилича повече на партийна реч от Северна Корея.

    ОтговорИзтриване
  2. За икономиката беше ясно какво ги чака американците, но за технологиите и за мен беше шок. Ако не беше в The Economist даже бих се усъмнил в достоверността на информацията.

    ОтговорИзтриване
  3. Погледнете какви джаджи използвате и каква част от възможностите им. Освен това кажете колко от тези джаджи се използват за нещо креативно? В 90% от случаите губят време.

    ОтговорИзтриване
  4. Prav e chovekut,az biah malko razocharovan ot nego ...no s tova izkazvane mi se izdigna v ochite.
    Toi ne otricha tehnologiite nito polzata ot tiah a samo kazva che se prevrushtat ot neshto polezno v neshto vredno.
    Ako niakoi ne viarva da vleze v koito i da e denonoshten internet klub v 2 prez noshta i shte razberete...

    ОтговорИзтриване
  5. Развитието на съвременните технологии отдавна е изпреварило социалното. Съвременната криза е не толкова икономическа, колкото информационна.
    Проблемът е в това, че медиите, са се вкопчили в едно статукво и категорично отказват да приемат реалността. Така е и с политиците.
    Имах щастие да разговарям лично с един от големите ислямски водачи. Никога няма да забравя неговите думи:

    "Докато на Запад не правят кой знае каква разлика межди PR и ИП ние ще ги превъзхождаме морално."

    Не знам защо, но си спомних за български икономист, който заяви:

    "Нима има разлика между индукционна и доменна пещ? Нали и в двете се топши метал ... "

    За съжаление технологиите следват своя логика, която е твърде различна от човешката. Шака Зулу е имал добре организирана, многобройна и обучена армия, но от другата страна е имало две картечници.
    В момента имаме нанотехнологии, контейнерни решения, Black Screen, както и безграничното търпение, за да се позабавляваме с безумието на един умиращ свят.

    ОтговорИзтриване
  6. тук има само едно изказване, което е твърде кратко, за да се правят такива дълбоки заключения, но това е цената да си полетик. Хората винаги ще търсят "под вола теле".
    Според мен думите му искат да кажат, че не боравим правилно с това което разполагаме.Имаме цялата информация, но я използваме за да губим времето си ... т.е. търсиш тази информация която губи времето ти. Не насочваш усилията си към търсене на информация която да те обогати и ограмоти, да ти помогне да израснеш като личност. Това е искалда каже човечица, че морала в обществото е запустял. Като бях малка брат ми, който е с 15 год. по-голям от мен все ми казваше, на вас информацията ви се предоставя наготово и вие не я цените... НЕ Е ЛИ ТАКА!?
    Едно съвсем просто и ясно изказване изкарано от контекста му, поради позицията в която се намира човека, колко тъжно!

    ОтговорИзтриване
  7. Ние сме свръх информирани, но дали сме просветени!
    В недрата на средновековието (най-тъмния период, според модерните разбирания) се е зародило Просвещението.
    Сега се заражда необходимостта от ново Просвещение. Видно е от безпомощността океанът от информация да се организира в устои на духовността.
    Обама ще бъде първата жертва на силите на статуквото (кладата на която всички се печем - тотална алчност, залез на елитите, скриване на истината за устойчивото развитие).

    ОтговорИзтриване
  8. The Economist не е български жълт вестник. Там нищо не се вади от контекста. Макар, че има само два цитата на Обама изданието много ясно е разграничило тезите. Обама казва технолигиите са виновни за това, че хората си губят времето с тях, че злоупотребяват с тях и по този начин отслабват демокрацията. The Economist казват, и аз съм на същото мнение, че не може да виниш технологиите (в заглавието ги наричат куриера, ли на български може да се преведе и като посредника) за това, че хората злоупотребяват с тях. И технологиите са много повече полезни отколкото вредни - и за образованието, и за демокрацията.

    ОтговорИзтриване
  9. Пак ли световни конспирации? Аман от "интелигенти"!!Някой да каже нещо практично и да е полезно за хората Блоговете са за това а не за самоизтъкване.

    ОтговорИзтриване
  10. Ако си просветен, няма да злоупотребяваш. Тогава какъв е изводът? Хайде, няко да каже (или да се опита да формулира някакъв извод тук, в блоговете).

    ОтговорИзтриване