11 май 2010 г.

Ако Георги Първанов беше шимпанзе

Президентът Георги Първанов отново бута нещата в грешната посока: "На мен все още ми липсва онова, което смятам за най-важно - намирането на ресурс за инвестиране в производството, за стимулиране на потреблението. Това е ключът към изхода от кризата. В този смисъл някои от мерките на правителството звучат по-скоро прокризисно. Те могат да закрепят бюджета, но ще забавят изхода от кризата в икономическата и в социалната сфера."

Накратко, Първанов предлага кейнсианска политика - държавата да харчи повече, за да стимулира потреблението и икономиката. Точно това е политиката, която доведе Гърция и още няколко страни в ЕС пред фалит.

Понякога се чудя как е възможно в ключови моменти като сегашния президентът Първанов винаги да застава на грешната позиция. Теоретично изглежда невъзможно. Ако едно шимпанзе например правеше избор от две алтернативи в 50% от случаите щеше да бъде на правилната позиция. За съжаление българският президент не е шимпанзе и винаги подкрепя грешната алтернатива.
Снимка: Wikipedia

6 коментара:

  1. Първанов предлага да дадат на кръговете от фирми, не се е загрижил за икономиката. Икономика, в която целият ръст е в полза на лапачите около БСП и ДПС е обречена.

    ОтговорИзтриване
  2. Коя е грешната позиция- да се стимулира производството ли? Или обръщате внимание само на потреблението. А г-н Матеев кога е работил в "Плюс-минус", когато замениха червения цвят на "плюса" със син ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност не е ли потреблението, което трябва да се стимулира, то (увеличеното потребление) ще увеличи производството, а инвестициите са само средство за това. За какво са ни инвестиции при свиване на търсенето?

    ОтговорИзтриване
  4. Матеев еби се. ти си полудял.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами нормално, все пак е комунист, а те четат Кейнс както дявола чете евангелието. Нито производството нито потреблението трябва да се стимулират, защото в малка отворена икономика това няма никакъв ефект (или много краткосрочен с потенциални дългосрочни негативи). Всъшност да се стимулира производството е много завоалиран термин, който не означава нищо...кой трябва да инвестира в производство?! Или предлага да се дадат едни пари на едни хора? Дори не ми е ясно как точно си го представя... А ако съдим по вноса потреблението се покачва през март. Така че най-доброто което могат да направят комитата е да млъкнат и да се скрият, за да не пречат на процеса!

    ОтговорИзтриване
  6. Много знаете еее! Ха се заемете да оправите нещата!

    ОтговорИзтриване