24 май 2010 г.

Примерът на Германия и бъдещето на европейската икономика

Германското правителство щяло да предприеме драстично строга бюджетна програма от следващата година, за да даде пример на останалите от еврозоната - като намали разходите си с 10 млрд. евро годишно до 2016 г. и увеличи данъците. Обхватът на мерките се очаквало да шокира останалите 15 члена на еврозоната.

Когато прочетох тази новина в български медии се надявах, че има грешка. Затова се разтърсих и попаднах на съответната статия във "Файненшъл таймс". Оказа се, че няма грешка. Което ме прави по-скоро песимист за икономиката на еврозоната и ЕС. Защото за тази година планираният бюджетен дефицит на Германия е 5% от БВП, с 2% от БВП над тавана, поставен от Пакта за стабилност и растеж, а 10 млрд. евро намаление на разходите се равнява на едва 0.4% от БВП. "Амбициозната" цел на Германия е да покрие изискването за дефицит до 3% от БВП до 2013 г., което означава, че още следващата година държавният дълг на Германия ще надхвърли 80% от БВП (с 20 пункта над тавана, поставен от Пакта). При това опозиционните партии недоволстват не от данъчните увеличения, а от рязането на разходи.

Това показва, че Европа още не си е направила верните изводи от ситуацията в Гърция и вредните политики продължават. Което означава, че икономическите проблеми не само не са отминали, а напротив - тепърва предстоят. И в най-добрия случай ще доведат до висока инфлация. Дано поне българското правителство не вземе пример от Германия, а от Естония, което би минимизирало щетите за България.

1 коментар:

  1. Миналата година се направи промяна в конституцията на Германия, която регламентира правенето на нови дългове, т. нар. Schuldenbremse (спирачка на дългове). Според нея от 2016 година Германия няма право да прави дългове по-високи от 0.35 процента от БВП (8 млрд.), а отделните области от 2020. Още от следващата година обаче Германия (Bund) трябва да започне да помага на отделните по-бедни области (Bundesländer), за да се започне с намаляването на държавния дълг. Изключение има в случай на природни бедствия или тежки конюнктурни кризи, но трябва да се гласува изрично със силно мнозинство

    ОтговорИзтриване