15 юни 2010 г.

Над 200 млн. лв. източени от държавния сребърен пенсионен фонд

Доходите от управлението на сребърния пенсионен фонд не отиват в него, а се харчат от правителството. От създаването му през 2008 г. до момента в нарушение на закона са източени над 200 млн. лв. Така вместо да покриват бъдещите дефицити на пенсионната система, свързани с демографския срив и застаряването на населението, средствата се харчат за текущи нужди от правителството. Част от парите, които наскоро БНБ даде на правителството и така доведе до бюджетен излишък през април, са всъщност на сребърния пенсионен фонд.

Фондът, който в момента има 1.7 млрд. лв. (около 2.5% от БВП), се управлява от министъра на финансите Симеон Дянков, а негов заместник в управителния съвет е социалния министър Тотю Младенов. По закон целия управителен съвет трябва да бъде освободен заради увреждане на интересите на фонда.

Написах и публикувах тази скандална новина вчера, след анализ да данните. За моя голяма изненада не последва никаква реакция отникъде. Ще пиша за източването на сребърния фонд докато не предизвикам публична дискусия и то не спре.
Снимка: Министерство на финансите

5 коментара:

  1. Четох и вчерашния материал, но все още не разбирам как Сребърният фонд се източва. Парите са на депозит в БНБ, срещу който банката плаща лихва - общо 0.8 млн. лв. за първите пет месеца на тази година. Т.е. БНБ е изплатила дължимото към фонда, а останалата печалба от операциите със средствата му остават като приход за банката.
    Съгласен съм, че доходността на средствата е ниска, което е в разрез със закона, но това са различни неща.
    Също така не разбирам от къде идват тези 200 млн. лв.

    ОтговорИзтриване
  2. Вие бихте ли си сложили парите за пенсия на 0.5% годишна лихва? А не. А това са парите на всички бъдещи пенсионери. Моите, вашите и на всички останали.

    Това е умишлена схема за източване на фонда и текущо харчене на доходите от него.
    Над 200 млн.лв. е разликата между това, което влиза във фонда и това, което би трябвало да влезе (за 2009 г. и първите 5 месеца на 2010 г.), ако се управляваше по принципите, написани в закона и цитирани от мен в предишния текст. Фондът печели 0.5% годишно, а аз мисля, че един добре диверсифициран нискорисков портфейл би носил 10%. Но дори да приемем, че не е 10%, а например 5-6%, пак става дума за източване в големи размери.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно разбирам тези Ви аргументи и както казах - съгласен съм, че ниската доходност е в разрез със закона. Това обаче не означава, че парите, които БНБ внесе в държавния бюджет (или част от тях) са на Сребърния фонд. Също така не мога да се съглася, че схемата може да се нарече източване, тъй като става въпрос за средства, които не са част от ресурса на фонда, а са евентуални негови печалби.
    Според мен наричането на тази схема 'източване' вместо 'пропуснати ползи' е много близко до възмущението Ви относно вчерашното заглавие на журналистически материал за инфлацията.

    ОтговорИзтриване
  4. Важното е, че във фонда е трябвало да има с поне 200 млн. повече, а ги няма. Ако трябва да съм 100% точен една част от тях е източване, а друга е пропуснати ползи. Само част от парите, внесени от БНБ са доходи от сребърния фонд. Ще потърся още данни и скоро ще напиша приблизително колко са източени и колко са пропуснати ползи.

    ОтговорИзтриване
  5. Йордане, много е хубава темата, с която си се захванал.
    Само моля те бъди реалист с числата.

    8%, 10% годишно сигурни .. просто нереални неща са това. Частните пенсионни фондове какво постигнаха? В едната година губят, другата печелят. Можем ли да си позволим Сребърният фонд да е обект на подобна несигурност? Не. Това ни е неприкосновеният запас, държавният резерв за пенсиите.

    Погледни междубанковите лихви. Краткосрочният Юрибор е под 1% за 2009г.

    Доходността на Сребърния фонд е ниска, но доходност по-висока от Юрибора със сигурност е риск по-голям от приемливото.

    Моята груба оценка е, че доходността на Сребърния фонд за 2009г. е трябвало да бъде 1,6%.

    ОтговорИзтриване