10 юни 2010 г.

Данъчният Big Brother ви дебне

Поредното претопляне на идеята за ограничаване на кешовите разплащания така ме вбеси, че реших да изчакам няколко дни, за да не използвам публично нецензурни изрази и ругатни към данъчните чиновници и върховния им началник. Ето я информацията от в. "Сега":

Данъчните предлагат да се въведат солени глоби за разплащания в брой над 5 хил. лв. Ако трансакцията над тази сума не е по банков път, между 25% и 100% от превода над тавана ще остава за държавата под формата на глоба. Това обяви вчера изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Данъчните са готови с нов закон за ограничаване на кешовите разплащания, който в момента е изпратен за съгласуване в Министерството на финансите. "Надяваме се по този начин да изкараме на светло над 90% от оборотите", каза Стефанов

Това е n-тия опит за ограничаване на свободите на хората сами да избират как да се разплащат. Философията на данъчните чиновници очевидно е "целта оправдава средствата". По тази логика те могат да поискат към всеки човек да бъде прикрепен данъчен, или на всеки да се сложи камера, която да предавава всичко в централата на НАП. А с напредъка на технологиите може да поискат да ни сложат и чипове в главите, които при проверка да "казват" всичките ни тайни на данъчните чиновници. Защото така ще изкарат на светло не 90%, а 100% от оборотите.

А сега да помислим защо се укриват данъци и как това може да се промени. Какво се случва с нашите пари, платени за данъци? Първо, голяма част от парите се крадат от политици, чиновници и свързани с тях паразитни фирми чрез купища корупционни схеми. Второ, с парите се облагодетелстват стотици хиляди хрантутници (разбира се, не всички са такива) в държавната сфера, много от които не само не вършат нещо полезно, но дори вредят. И трето, парите, които не се крадат се използват неефективно, защото публичните системи са нереформирани. Те отиват за пенсии, но пенсиите са мизерни, отиват за пътища, а пътищата са лоши, харчат се за съдебна система, а не за справедливо правораздаване, за армия и полиция, а не за сигурност, за образователни институции, училища и университети, а не за образовани хора, за болници и лекари, а не за здрави хора, за социални помощи, а не за социална защита. Какъв е стимулът на хората да плащат данъци, които се крадат и праходват? Те по-скоро са стимулирани да укриват данъци. И ще го правят докато всички публични системи не се реформират така, че да предоставят качествени услуги. Независимо от популистките акции на данъчната администраия и полицията срещу данъчните нарушители и опитите им да ограничат свободата на хората.
Снимка: Chris Chidsey, sxc.hu

6 коментара:

  1. Добре, добре. На база на този анализ имам въпрос: защо ИЗОБЩО да се плащат данъци?

    ОтговорИзтриване
  2. Много имаме да се учим от гърците ;-) У нас вече 13 години не е имало граждански бунтове, а там ги има всеки ден.

    Не е късно и тук да почне да ги има всеки ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Само се чудя как така определиха пределната сума 5000 лв. По тази логика най-сигурно е изобщо да се забранят разплащанията в брой. Банките само ще се зарадват на допълнителните приходи от такси.

    ОтговорИзтриване
  4. То няма разумен начин да се определи.
    В действителност плащания в брой на големи суми вече е екзотика на нормалния бизнес. Имаме RINGS все пак.

    Не виждам бизнеса да е против тази забрана.

    ОтговорИзтриване
  5. Това е идеята на Рокфелер. В един момент книжните пари да изчезнат и да останат само електронни, идентифицирани не с кредитна карта, а с rfid имплант.

    Така неудобните хора просто ще им бъдат изключвани сметките. Нито една врата няма да се отвори за човек без чип, няма да може да купува храна, нито да пътува.

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм съгласен с автора. Според мен идеята е правилна.
    Аз управлявам малък бизнес в сферата на услугите и имам представа какви данъци и осигуровки се крият, но на мен почти всички плащания са ми по банков път. Така че лично за мен няма никакъв проблем.
    Основния проблем е както, правилно отбелязва автора, как се харчат данъците от самата държава, както и контрола върху това харчене. Докато държавата не докаже, че е в състояние да си контролира разходите и да не ги пилее, няма да види данъци.

    ОтговорИзтриване