14 юни 2010 г.

Как правителството източва сребърния пенсионен фонд?

Опасно бързото харчене на фискалния резерв от правителството на Бойко Борисов ми напомни, че една голяма част от него са парите от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като сребърен фонд. Вгледах се в данните и установих, че правителството го източва.

Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. с цел след време, когато относително малко работещи ще плащат пенсиите на относително много пенсионери, да осигури средства за по-високи пенсии. Парите във фонда се акумулират от приходите от приватизация и концесии и част от бюджетните излишъци. Във фонда влизат и доходите от инвестирането на средствата. Законът за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система отделя доста място на възможностите и правилата за инвестиране на парите, които включват акциии, облигации, държавни ценни книжа, депозити в БНБ и търговски банки. Фондът се управлява от управителен съвет, чийто председател е министърът на финансите (сега Симеон Дянков, а преди него Пламен Орешарски), а негов заместник е социалния министър (сега Тотю Младенов, а преди него Емилия Масларова).

През 2009 г. във фонда е имало средно около 1.5 млрд. лв. Всички пари са "инвестирани" на депозит в БНБ, която за цялата година е платила доход от... 9 млн. лв. Тоест парите се "управляват" при лихва от около половин процент годишно. БНБ от своя страна инвестира парите заедно с тези от валутния резерв. Доходите обаче отиват не в сребърния фонд, а в държавния бюджет. Това става с вноска, която се плаща веднъж годишно. В края на април тази година БНБ внесе в държавия бюджет 355 млн. лв., които представляват превишението на приходите над разходите на банката за 2009 г. А приходите идват от управлението на резерва, включително и парите от сребърния фонд. Така печалбата от инвестираните 1.5 млрд. лв. вместо да отива в сребърния фонд за пенсии на бъдещите пенсионери, отива в бюджета на правителството за текущо харчене. Благодарение на вноската на БНБ Симеон Дянков се похвали, че през април бюджетът е завършил с огромен излишък.

Парите биха донесли поне 8% лихва, ако се дадат на банков депозит. Един добре диверсифициран и ниско рисков портфейл обаче спокойно може да носи средно 10% доход годишно. Това означава, че само за 2009 г. сребърният фонд е бил източен с около 150 млн. лв. Данните показват, че източването е започнало от самото създаване на фонда при правителството на Сергей Станишев. Вредната практика е продължена и от сегашното правителство. Над 1.6 млрд. лв. за първите пет месеца на 2010 г. са донесли на фонда доход от 0.8 млн. лв. вместо около 67 млн. лв. Излиза, че само за година и пет месеца бъдещите пенсионери са ощетени с близо 220 млн. лв.

А според закона "средствата на фонда се инвестират при спазване принципите на надеждност, доходност, ликвидност и диверсификация". Депозирането на 100% от парите в БНБ грубо нарушава два от тези принципи - доходност и диверсификация (инвестиране в различни активи). Ето още няколко извадки от закона, които показват, че членовете на управителния съвет, включително Дянков и Младенов, трябва да бъдат освободени, а отговорноста за източването носи и цялото правителство:

Фондът има за цел постигане и гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система чрез акумулиране, инвестиране и трансфериране на допълнителни средства към бюджета на държавното обществено осигуряване за фонд "Пенсии".

Член на управителния съвет се освобождава задължително, когато се установи, че с дейността си уврежда интересите на фонда.

Средствата на фонда се използват единствено за инвестиране с цел извличане на доходност и трансфериране на средства за бюджета на държавното обществено осигуряване за покриване на разходи за пенсии на фонд "Пенсии".

Сумите от инвестираните средства на фонда, включително реализираната доходност, не могат да се отклоняват към други сметки и за други цели и плащания освен за реинвестиране и трансфери за фонд "Пенсии".

Дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия на фонда се актуализират, разглеждат и приемат от Министерския съвет ежегодно.

Илюстрация: Adam Ciesielski, sxc.hu

2 коментара:

  1. "Парите биха донесли поне 8% лихва, ако се дадат на банков депозит."
    Кхъ, кхъ .. къде предлагаш да направим банков депозит от 1,5 млрд.лв.? В България или в Исландия?

    "Един добре диверсифициран и ниско рисков портфейл обаче спокойно може да носи средно 10% доход годишно."
    Думата "спокойно" не ми подейства никак успокояващо.
    Къде е този фонд, който СПОКОЙНО ти носи по 10% годишно? Последният, за който бях чул беше онзи на Бърнард Мадоф, ама нещо се случи там ..

    Истината е, че Dow Jones не е мръднал за 10г.:
    - 10 167 пред 10г.
    - 10 211 днес.

    Та .. притеснението и бавенето на министрите в решенията за управлението на активите на фонда не ме изненадват. Още си спомнят как "активното управление на държавния дълг" от страна на НДСВ ни докара .. абе около 2 млрд. (да, да, милиарда) загуби.
    Верно, те не се отразяват в бюджета като дефицит и затова не са ти на фокуса на вниманието, но остават най-голямата единична щета от държавно управление у нас.

    Та .. не знам .. как да се избере кой да управлява Сребърния фонд .. Булброкърс няма да се класират, Lehman Brothers ги няма ..

    (Но Сребърният фонд е едно от малкото много разумни неща, които сме направили. Дано не го .. знаете как се случва ..)

    ОтговорИзтриване
  2. @Георги Павлов: 8-10% доход наистина са глупости, но дори инвестирани при режима на активите на Емисионно (по-висока ликвидност от това явно не е нужна) парите вероятно биха носили по-висок доход.

    ОтговорИзтриване