17 юни 2010 г.

Аз пък протестирам срещу Бойко Борисов и субсидиите за тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводителите отново протестират:

Стотици производители на тютюн от Силистренско, Пловдивско и Благоевградско протестираха вчера заради неизплатените им субсидии за миналогодишната реколта. Демонстрантите настояваха за незабавно изплащане на 116 млн. лв., докато от министерството на земеделието за пореден път обясняваха, че средствата ще бъдат платени максимално бързо, но след като Народното събрание одобри актуализацията на бюджета.
Наглостта на ДПС и тютюнопроизводителите е безкрайна. Ресурсите обаче са ограничени. И безплатен обяд няма. Аз не искам моите пари от данъци и парите на другите данъкоплатци да финансират едно неконкурентно производство, което на всичкото отгоре вреди на здравето на хората. Тези субсидии са още по-вредни сега, когато страната е в тежка икономическа и фискална криза.

Протестирам и срещу безразсъдното пръскане на пари от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, които раздават на всеки, който заплаши, че ще викне пред Министерския съвет, включително на тютюнопроизводителите. Протестирам за това, че правителството безотговорно води България към гръцкия сценарий. И тук не става дума просто за дясно срещу ляво. Става дума за здрав разум срещу безумие.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: tijmen van dobbenburgh, sxc.hu

17 коментара:

  1. Напълно съм съгласен.

    Щом гледането на тютюн не е печелившо - да започнат да отглеждат нещо друго, което да е печелившо. Ако трябва, държавата да финансира този преход, но трябва да се спре тази порочна практика на субсидиране на вредни производства.

    А ако Бойко се оправдава, че тези субсидии били обещани от предишното управление - сигурно може да намери начин все пак да ги спре или намали - просто пари няма, и толкоз.

    И най-малкото, трябва да заяви, че това е за последно, и от догодина - никакви субсидии за тютюн вече.

    ОтговорИзтриване
  2. Ми да ходят в турция да си гледат тютюна егаси.

    Тоя Доган зарибява турците да идват тука да гледат тютюн щото държавата ще им го плаща - ебаси пича отворен. Аз пък искам държавата да спонсорира инженерите и младите семейства ама понеже не съм рязана карабина никой не дава!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Нека да поразмишляваме какво би станало ако държавата не субсидира нито едно производство ....

    ОтговорИзтриване
  4. Най-малко са виновни тютюнопроизводителите. Хората с право протестират - живеят с по 120 лева на месец (толкова от субсидията остава нетно средно на човек) и освен това не им ги дават. Положението при тях е страшно. И пак казвам - те не са виновни за състоянието си. Принудени бяха да са в него. Да, от ДПС може би им е дошло. Това не означава, че трябва да бъдат изтребени и да гният в мизерия.

    Статията е нелепа...

    ОтговорИзтриване
  5. Ами да спрат да гласуват като стадо овце и за четири години ще им се оправи живота. И на мен ми е гадно като гласуват всичките за ДПС ама не им искам кинти.

    И все пак не е ли по-добре да се подпомагат младите и умни хора вместо турците по селата??????

    Или да отпуснем 116 милиона за образование например???

    Или по проект за увеличаване на раждаемостта сред младите БЪЛГАРИ????

    Защо точно рязаните са привилигировани???

    ОтговорИзтриване
  6. Тия палячовци и смешници дето ни управляват... нямам думи. Как не ги е срам да прахосват нашите данъци за какво?! За тютюнопроизводители!?! Що не се стегнат да похарчат пари за нещо смислено. А най-добре просто да оставят парите при тези, които ги изкарват. Това ще е най-смислената антикризисна мярка

    ОтговорИзтриване
  7. Никога не съм пушил и У-правниците нямат право с данъците на НЕпушачите да плащат премии за тютюн. Тютюна е наркотик и това е ...

    А в същото време нямат същите 115 милиона за детските на българските семейства. При всяка власт все едно и също. Помошите и детските на циганите, премиите на турците, кражбите на Олигарсите и целия хуй за нас българите

    ОтговорИзтриване
  8. Аз намирам коментара на wattie нелеп, а на Огнян доста смислен и честен като решение

    ОтговорИзтриване
  9. Тютюнопроизводителите имат своите аргументи! Много по-неубедителни впрочем, от тези на производителите на суровината за наркотици в Афганистан, да речем - че те са хора, които без производството на мак са обречени на смърт.
    Към аргументите на едните и другите бих добавил и "защитниците" им - ДПС тук и талибаните там. И по силата на този аргумент водят производителите на дрога, засега...
    Ако искаме резултати в борбата срещу отровата, трябва да я водим не срещу производителите, а срещу талибаните!

    ОтговорИзтриване
  10. Колко българи знаят какво е бюджет ?
    Колко български семейства имат семеен бюджет ?
    Малко .
    Озверяването на половината българи е политически проект.
    Прогресивните сили съзнателно саздадоха поколения роми и тютюноотровители, които са на наша издръжка.
    Затова бягат работещите хора в чужбина.

    ОтговорИзтриване
  11. "wattie каза...

    Най-малко са виновни тютюнопроизводителите. Хората с право протестират - живеят с по 120 лева на месец (толкова от субсидията остава нетно средно на човек)" - Е ТВА СЕ КАЗВА ДА СИ ПЪРВОСИГНАЛЕН.

    Пич вземи един калкулатор и смятай
    116 000 000 лв / 120 лв(на човек) = 966666.6667 души.

    С други думи тези пари са достатъчни за помощи на почти един милион!!?!? тютюнопроизводители?!?!? Със сигурност няма толкова рязани карабини В бг, на които да ги раздадат.

    В такъв случай, ако си прав че взимат по 120 лева, къде отиват останалите милиони?

    Според мен тези парички са годишния рекет на ДПС, който БЪЛГАРИТЕ плащаме всяка година.

    От тези пари (116млн лв) ще се отпуснат помощи за максимум 16млн, а останалите са за бате ви доган.

    СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА ГИ ПЛАТИМ И ТОЗИ ПЪТ?

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви моля да бъдете толерантни към хората с различна националност. Темата ми е срещу субсидиите, а не срещу хората. Държавата субсидира не само тютюнопроизводителите. Субсидира "обществени медии", пощи, земеделци, които не се занимават с тютюн, железопътен транспорт... Всичко това трябва да спре, защото е вредно.

    ОтговорИзтриване
  13. Ха-ха ... Субсидиите за тютюна не се определят на човек. :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Определено почето хора изразили мнение по тази статия наистина не знаят за неволите на българския селянин, независимо дали гледа тютюн или нещо друго. Моля ви не се изказвайте непотготвени. За пореден път поговорката "Сития на гладния не вярва" доказва правотата си.
    Много е лошо да си вложил пари и мнооооого труд и накрая да чакаш да не си получиш заслужените жълти стотинки.
    Някой изказа мнение да гледат друга по-печеливша култура. Ситуацията с българския земеделец и неговата продукция е една и съща НАВСЯКЪДЕ - повярвайте ми.
    Има проблем, но той не е че тези отрудени хора, независимо от националността си, си искат заслужените с честен труд пари.

    ОтговорИзтриване
  15. "Има проблем, но той не е че тези отрудени хора, независимо от националността си, си искат заслужените с честен труд пари. "

    Какво значи "заслужени с честен труд"? Ако аз правя 1 година нещо и поискам за него, да кажем 3600 лева (12 месеца по 300 лева), ама никой не иска да ми го купи на тази цена, трябва ли и мене държавата да ме дотира и да ми изплати тези "заслужени" пари? И ако държавата ми ги плати, защо и догодина да не го правя пак същото, знаейки че имам осигурен доход, вместо да търся алтернатива.


    А това с тютюнопроизводителите става година след година. Крайно време е да се намери друга стратегия, а не до безкрай да се изплащат субсидии за едно вредно производство.


    Подобно, изглежда, е и мнението на Дянков в последното засезание на МС. Дано го послушат...

    http://www.capital.bg/blogove/ot_dondukov_1/2010/06/18/919340_stenograma_ot_zasedanieto_na_ministerski_suvet_-_16/

    ОтговорИзтриване