17 юни 2010 г.

Секси държавни ценни книжа в Япония, скоро и в България

Според реклами на японското финансово министерство жените предпочитат мъже, които притежават държавни облигации:

"Искам моят бъдещ съпруг да бъде прилежен с парите", казва 27-годишна жена на реклама в списание, промотираща тригодишни държавни ценни книжа с фиксирана лихва, които се продават от миналата седмица: "Богатите безделници не са добри". Тя е една от петте жени на страницата, която казва "Мъже, които притежават японски държавни облигации са популярни сред жените!"
В предишни рекламни кампании на правителствени книжа са се включвали известни телевизионни водещи, модели и артисти, включително Koyuki, която играе с Том Круз в "Последният самурай". Тази нестандартна активност на японското правителство се дължи на бързо растящия дълг на държавата, заради който предлагането на държавни облигации вече надхвърля търсенето.

Ако правителството на Бойко Борисов продължава с безразсъдната си прахосническа политика, скоро също може да му се наложи да прибегне до нестандартни методи за привличане на кредитори. Първите индикации за проблеми вече са налице. Съвсем наскоро Министерството на финансите отмени аукцион за продажба на 10-годишни държавни ценни книжа, тъй като търсената доходност от участниците "не кореспондира с целите, заложени в емисионната политика". При това положение е твърде възможно в близко бъдеще българските държавни ценни книжа също да станат "секси".

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: jpellgen, flickr

Няма коментари:

Публикуване на коментар