18 юни 2010 г.

Какъв пенсионен модел подкрепяте?

Ето резултатите* от анкетата с въпрос "Какъв пенсионен модел подкрепяте?":
Държавен (това е моделът до 2000 г.) - 20%;
Частен (както в Чили, всеки трупа осигуровките си в частен фонд по избор) - 58%;
Смесен (както сега) - 22%.

Дългогодишното промотиране на чилийския частен модел от "Института за пазарна икономика" и работата на създадения наскоро от група икономисти "Независим съвет за пенсионна реформа", очевидно вече дават резултати. Това е много добра новина, тъй като заради влошаващите се демографски характеристики в България сегашният пенсионен модел представлява голям риск за бюджетната, икономическата и социалната стабилност.

Впечатли ме това, че един от пет човека подкрепя социалистическата разходо-покривна пенсионна система. Въпреки че само преди 13 години пенсиите по този модел паднаха до 3 щатски долара месечно. Така за пореден път се уверявам, че много хора не си правят правилни изводи от грешките в миналото.

* Свалих анкетата 21 дни преди обявения краен срок на гласуване поради софтуерен проблем на Google, който скри въпросите и отговорите за твърде дълго време. Около 150 гласували обаче според мен правят резултатите относително представителни за читателите на блога (след първите 50 гласували резултатите останаха сравнително стабилни).
Илюстрация: Bartek Ambrozik, sxc.hu

9 коментара:

  1. Между другото интересно интервю на Лидия Шулева по темата пенсионен модел:
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=516654

    Накратко .. сегашният пенсионен модел е фалирал и се крепи на бюджета. Т.е. вече се крепи на дефицита.

    Демографската ситуация е такава (катастрофална), че ни чакат още по-големи дефицити ..

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за линка. Ще прочета текста, но тя самата Шулева е много виновна за ситуацията.

    Иначе, само по себе си, това, че системата се финансира на практика от косвени данъци не е най-големия проблем. Предполагам, че Шулева е повлияна от глупостите на "екперта" Христосков, за който върхът на пенсионните модели е полусоциалистическия модел Бисмарк. И който е много виновен за забавянето на реформите понеже минаваше за голям специалист.

    ОтговорИзтриване
  3. Някои неща няма да ти харесат в интервюто. Но е факт, че просто като намаляваме осигуровките създаваме огромен текущ финансов проблем.

    Шулева предлага да бързаме с повишение на осигуровките по личните партиди, за да има реални натрупвания там.

    ОтговорИзтриване
  4. eдинственият извод от подобни "анкети" е да разбереш, че блога ти го четат основно хора които харесват начина ти на мислене :)
    ако я пуснеш на сайта на вестник Дума,
    ще има друг резултат :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прав си, че интервюто е интересно, както и че няма да харесам някои неща.

    Както очаквах, това е философията на Христосков. Смешен е аргумента с дефицита. Защото пенсионната система в България е фалирала още от соц времената. А т.нар. осигуровки, не бяха осигуровки, а пряк данък. При това положение, естествено, когато се свалят данъци да се свалят преките, включително осигуровките, особено в контекста на вдигащите се постоянно акцизи заради задължителното догонване на минималните нива на ЕС. Христосков недоволстваше, защото искаше той да събира парите и той да ги управлява. За да може повече да граби. Той и министъра над него. Затова и Шулева винаги е искала фонда за пенсии да е по-независим и без дефицит. А това няма никакво значение, защото всичко е приходи от данъци. И след като е така трябва да се търси начин да се съберат максимално ефективно и безвредно за икономиката.

    В България няма държавни пенсии. Има държавни социални помощи за пенсионери. Единственият изход виждам в частна пенсионна система. Това може да стане ако Сребърния фонд се напълни с пари от приватизация и се управлява добре. А както знаеш, сега се прави обратното.

    За здравеопазването е права, че е важно и дотам. Не виждам и дума за демонополизация, децентрализация и приватизация.

    Вдигането на частната вноска трябва да е заедно със свалянето на държавната, докато държавната не стане нула. А тя не казва такова нещо. Но жената не е виновна. Толкова си може.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм на мнение че всеки един пенсионен модел е обречен на провал при сегашните тенденции на увеличаване на пенсионерите за сметка на работещите. Самите пенсионни фондове влияят зле на финансовите пазари. Така че се обезмисля всякаква пенсионна реформа. Самите осигуряващи се губят. Дори и в частните пенсионни фондове.

    ОтговорИзтриване
  7. Йордане, ако правилно разбирам ти си "за" системата на (косвено и силно) облагане на потреблението при относително ниско ниво на облагане на доходите?

    Делът от имуществото и доходите, които висшата класа заплаща като данъци вероятно е 10 пъти по-ниско от това, заплащано от средната.
    Не мисля, че е добра идея да стимулираме данъчно социалното разслоение.

    Няма да имаме политическа стабилност, обществена подкрепа на пазарната икономика и предприемчивостта, ако данъчното бреме се носи МАСОВИЯ, т.е. малкия предприемач + работещите, а едрият бизнес е облагодетелстван.
    Не е въпросът дали са справедливи сегашните данъци (съгласен съм: осигуровките в БГ са си чисти данъци). Те са просто опасни са политическото ни бъдеще предвид на поляризацията на социалната структура, която стимулират.

    ОтговорИзтриване
  8. @ Георги
    Косвените данъци вредят по-малко от преките. Освен това високите косвени данъци са ни заложени от членството в ЕС. За всеки акциз има високи минимални нива, а за ДДС минимума е 15%.

    Пропорционалното облагане (плоският данък) е по-справедливо. То отговаря на принципа за равенство пред закона. Когато нещо е справедливо лесно може да го обясниш на хората.

    Да, в момента има най-голямо бреме за хората с доходи до 2000 лв., което не е справедливо. Причината е таванът на осигуровките, които, както и ти си съгласен, са данък. Проблемът би трябвало да се реши с пенсионната и здравната реформи.

    ОтговорИзтриване
  9. Апропо .. тема от месеца .. ще се обложи с данък печалбата от Биг Брадър .. понякога и обикновените хора печелят добри пари.

    Кога обаче:
    - ще се въведе данък върху лихвите по депозити (големи и надхвърлящи инфлацията значително);
    - ще се премахне нулевия данък от печалби на борсата (колко десетилетия ще я "развиваме").

    10%.

    ОтговорИзтриване