30 юни 2010 г.

Икономика на марихуаната

Аз съм от поколението, което почти не е виждало и опитвало марихуана, но пазарът на марихуана и споровете около нейното легализиране винаги са ми били интересни.

Цената на марихуаната в Калифорния, където е центърът на индустрията, се качва. Тази информация се потвърждава и от мои източници в щата. Икономистите без проблем посочват причините:

1. Повечето от марихуаната се отглежда в къщи, което изисква използването на много електричество.
2. Цената на елекричеството и цената на дизеловото гориво, нужно за генераторите при външно отглеждане, са се увеличили.
В момента в Калифорния марихуаната се продава легално за медицински цели. Според моите източници от Сан Франциско легалната трева е с много по-високо качество и два пъти по-ниска цена, но достъпът до нея е силно ограничен.

През ноември обаче в щата ще се проведе референдум за легализиране и данъчно облагане на марихуаната. Сред основните причини да се стигне до него е тежкото финансово състояние, до което бившият "терминатор" и сегашен губернатор Алнолд Шварценегер докара щата и големите приходи, които се очакват от облагането на марихуаната. "Ще я легализират, защото щатът е почти фалирал и имат нужда от приходи", прогнозира моят източник. Интересният въпрос, който си задават от Freakonomics е какво ще стане с цената на марихуаната след ноември, ако тя бъде легализирана:

Кривата на търсенето ще се премести, което ще вдига цените още повече. Но на хората ще им бъде разрешено да си отглеждат сами малки количества, което би трябвало да държи цените ниски. А ако местните власти разрешат (облагано с данъци) разпространение от производителите, това ще увеличи предлагането ужасно много. Не е ясно какво ще се случи.
Моят източник допълва, че цената ще зависи и от размера на данъчната ставка, с която се облага марихуаната. Във всички случаи ще ми бъде интересно да разбера как ще реагира пазарът на новите условия. Затова ще продължа да следя темата и в края на годината ще ви информирам какво се случва.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Mateusz Atroszko, sxc.hu

3 коментара:

  1. Когато бъде легализирана, марихуаната ще бъде акцизна стока като алкохола и цигарите - т.е. алчността на държавата ще определя цената й за повечето потребители. За щастие отглеждането на марихуана е по-лесно от тютюнопроизводството, така че ентусиастите винаги ще имаме избор:)

    ОтговорИзтриване
  2. В момента уличната цена в София варира между 20 и 30 лева за грам, а качеството е от средно към ниско - "холандец бе, бате, казвам ти".

    ОтговорИзтриване
  3. Актуална информация от Калифорния - пакетчи от 3.5 грама (1/8 унция) са между 25 и 50 долара за медицински цели в зависимост от конкретния вид и 50 долара на улицата при съмнително качество

    ОтговорИзтриване