19 юни 2010 г.

Икономика на измамите: полицейската държава срещу библията

В презентация на конференция на TED поведенческият икономист от MIT Дан Ариели представя своите изводи от поредица експерименти със студенти, които е правил, за да установи какво стимулира хората да мамят повече и какво ги стимулира да са по-честни:

"Много хора, които имат възможност да мамят го правят, но мамят малко. Хората имат праг на измама, в който се чувстват добри, въпреки че мамят. Когато им се напомни за морал, мамят по-малко, включително, ако атеисти се закълнат върху библията, че няма да мамят, или студенти обещаят да спазват университетския код на честта, който дори не съществува. Когато има по-голямо разстояние до същността на измамата, например не става дума директно за пари, а за жетони, които по-късно могат бързо да се заменят за пари, измамите се увеличават. Ако виждаме измами около нас, в нашата група, мамим повече. Това обяснява измамите на Уол Стрийт. Но ако мами някой от друга група, с която не искаме да ни свързват, се появява чувството за почтеност."
Това изследване доказва, че Бойко Борисов няма да има успех срещу корупцията. Залавянето и наказването на корумпираните е някакво възмездие, но няма да реши проблема с тоталната корупция в държавата. Според мен най-доброто решение са реформите. Повечето публични български системи в момента са изградени така, че да стимулират корупцията. Например здравната система.

Според Ариели едно от възможните решения е библията. Може би печелившата идея за България ще се окаже доста проста: всяка сутрин служителите в публичната администрация да се заклеват върху библията (или етичен кодекс) пред портиера, че няма да мамят.

Ако имате други идеи за справяне с корупцията в България на базата на изводите от изследването на Ариели, може да ги споделите в коментарите под постинга.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: poptech, flickr

5 коментара:

  1. В САЩ, за пример, ВСИЧКИ държавни служители при постъпване на служба, се заклеват в конституцията и всяка измама се приема, като държавна измама, от учителите до президента.

    ОтговорИзтриване
  2. На мен пък ми се струва, че по-голям успех евентуално ще се постигне ако държавните чиновници се заклеват да не мамят с ръка, поставена върху "Комунистическия манифест" на Карл Маркс, щото това е тяхната "библия"; впрочем, това, че мамят, им е рефлекс, възпитан тъкмо от писанията на Маркс. Изводът е: положението е непоправимо, щом мамещите и крадящите даже не се плашат от милиционерско правителство...

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен цялата ни нация няма ценности. Как може да накараш някой, който измерва успеха си и успеха на другите с пари и власт, да не бъде корумпиран? Аз виждам идеята на библията да е по-скоро в смисъл, че трябва да си вярващ, отколкото да се кълнеш в нея. Факт е, че религията възпитава много положителни ценности у хората...но на църква в България ходят само бабите вече...

    ОтговорИзтриване
  4. Единственото средство против измамата е секирата. Всеки който не разбира това е глупак или измамник. Срещу тях борбата е идентична с борбата срещу измамниците - да , секира!

    ОтговорИзтриване
  5. "Това изследване доказва, че Бойко Борисов няма да има успех срещу корупцията."
    Това твърдение в блога няма никакво основание в презентацията на Дан Ариели. Впрочем тя вече беше представяна в Капитал, ако не се лъжа.

    Дан Ариели ИЗОБЩО не се занимава с въпроса как да се ограничат измамите. Той разглежда НЯКОИ фактори, които влияят върху размера им и забележете дори не върху честотата им.

    Изводите са общо взето тривиални. Важното в случая е, че са подкрепени експериментално.

    Впрочем изследването не само не подкрепя, а дори потвърждава една важна част от активността на Борисов: представянето на корупцията като присъща на ДРУГИТЕ (комунистите, депесарите, тройната коалиция и пр.) Изследването показва, че обвързването на неприемливото поведение като присъщо на външна група (при изследването - на представител на друг университет) намалява размера на подобно поведение във вътрешната група.

    Казано по-просто, Борисов приписва корупцията на бившите управници и по този начин според изследването въздейства на новите да не копират подобно действие.

    ОтговорИзтриване