20 юни 2010 г.

МВФ ни каза нещо. Как го разбрахме?

В интервю за Дарик радио ръководителят на мисията на МВФ за България и Румъния Бас Бакер каза, че се НАДЯВА икономиката да почне да се възстановява:

"Смятаме, че в края на тунела има светлина и че следващата година ще бъде - надявам се - много по-добра от това, което видяхме досега."

"Надяваме се, че от средата на годината икономиката ще започне да се възстановява."

Ето как бяха интерпретирани тези думи, включително от Дарик радио:
Международният валутен фонд смята, че България се възстановява от кризата, каза пред Дарик ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Бас Бакер. (Дарик радио)
МВФ: България излиза от кризата. Международният валутен фонд смята, че България се възстановява от кризата. (Стандарт)
МВФ отчете, че България се възстановява от кризата (Пари)
МВФ: България излиза от кризата. МВФ смята, че България се възстановява от кризата (Актуално)
МВФ: България се възстановява от кризата (Дневник)
Ръководителят на МВФ у нас ни похвали, че излизаме от кризата (ТВ Европа)

А ето най-важното, което Бакер каза и колко пъти го повтори по различен начин само в това интервю:

"Ако сравним първите четири месеца на 2010 г. с първите четири месеца на 2008 а - преди да започне кризата, се вижда, че приходите са намалели с 22%. В същото време разходите са се увеличили с 28%. Ако приходите намаляват, а разходите се увеличават, има проблем и получавате увеличен фискален дефицит. Трябва да се направи нещо."

"Винаги е неприятно да се намаляват разходите, всеки предпочита да не прави това, но е необходимо."

"Приходите в България намаляха заради кризата и част от тях няма да се върнат скоро. Така че, трябва да бъдат настроени разходите."

"България трябва да изпълни критерия от Маастрихт, който предвижда дефицит от само три процента от брутния вътрешен продукт и вероятно е по-добре да се свали доста под това. Дефицитът трябва да намалее."

"Когато имахме мисия през март целта на правителството беше дефицит от 0,7%, след това през средата на април беше увеличен на 2,5 и сега е почти 5%. Ще бъде добре от тук нататък дефицитът да намалява."

"В много държави в Европа дефицитът вече започна да намалява, от следващата година ще намалява дори още повече. Много е важно това да се случи и в България."

"Най-важното е да се пренастроят разходите с намаляващите приходи. Така че финансирането не е най-големият проблем, най-важното е да се намалят разходите и да се намали дефицитът."

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: Diane Grove, sxc.hu

6 коментара:

  1. А ако подберем други извадки от изказването?

    „...кризата в България - за щастие - не беше толкова тежка и дълбока, колкото в други държави. Например, банковата система остана стабилна. ... Валутният борд е много стабилен, не е бил подлаган на никакво напрежение. Намаляването на брутния вътрешен продукт е около пет процента. Това е много от гледна точка на историческите стандарти, но в Украйна и в някои балтийски държави намаляването му е между 14 и 18 процента. Да, рецесията в България беше дълбока, но кризата не беше толкова дълбока - за щастие - както в други държави. ... по-важното е, че има убедителни планове, че дефицитът следващата година ще намалее рязко. ... Не е коректно да се казва, че ЕВРОСТАТ е открила някакви грешки. Самото правителство е поправило предишните си данни след като е направило вътрешно проучване. Това, което ЕВРОСТАТ ще направи, е да помогне на правителството да прегледа внимателно данните, за да види дали няма да има някакви останали проблеми с данните. Но това е нещо, което самото правителство беше открило. ... Смятаме, че в края на тунела има светлина и че следващата година ще бъде - надявам се - много по-добра от това, което видяхме досега. ... Видяхме, че износът през април е с 37% повече отколкото преди една година. Консумацията и инвестициите са все още слаби, но при излизането от криза първо се увеличава износът. Надяваме се, че от средата на годината икономиката ще започне да се възстановява.”

    А истината обикновено е някъде по средата...

    ОтговорИзтриване
  2. Истината почти никога не е по средата. И понеже това е много вредно клише, написах отделни текстове по въпроса:
    http://iordanmateev.blogspot.com/2010/05/blog-post_31.html
    http://iordanmateev.blogspot.com/2010/06/blog-post_11.html

    Иначе, нещата, които МВФ казва и вие цитирате са така. Но аз съм писал за тях, а в този постинг писах за нещата, които ми направиха най-силно впечатление. Надявам се да се съгласите, че ако МВФ каже 7 пъти с различни думи само в едно интервю, че трябва да се режат разходи, това е много важно за фонда. Също, едва ли оспорите силното изкривяване на информацията по темата за възстановяването. Кое точно е по средата?

    ОтговорИзтриване
  3. Разбира се, че "истината обикновено е някъде по средата" е клише и не бива да се приема буквално. Това не е математика. Идеята ми е, че всеки може да извади от контекста това, което му харесва, изкривявайки информацията в "правилната" според него посока. А за да се направят правилни изводи, е необходимо да имаме цялата информация. Едва тогава може да се вземат адекватни на ситуацията решения.

    ОтговорИзтриване
  4. Цялата информация никой не може да има, тя е безкрайна. Ако тук изпиша всичко, което знам за МВФ ще го прочетат най-много няколко човека.

    ОтговорИзтриване
  5. Отново се "хващаш" за думата. Ще се опитам да бъда още по-точна. Колкото повече информация имаме, толкова е по-голяма вероятността да намерим по-доброто решение на даден проблем.

    ОтговорИзтриване
  6. който има желание може да кликне на този линк:
    http://frognews.bg/news_22216/MVF_Krizata_v_Balgariia_se_zadalbochava/

    къде е истината...ние си я знаем.

    ОтговорИзтриване