24 юни 2010 г.

Защо България е най-бедна в ЕС?

Съвсем наскоро Евростат за пореден път постави България на последно място по доходи в ЕС. Изпреварват ни дори някои страни от региона, които са извън ЕС (Турция и Хърватия), а Черна гора е със същия стандарт на живот. Икономистът Георги Ангелов е показал с графики връзката между богатството и икономическата свобода:

"Страните с по-голяма икономическа свобода са по-богати. И обратно – страните с малка икономическа свобода са по-бедни."

"България има най-ниска икономическа свобода в целия ЕС. Нищо чудно, че сме най-бедни в ЕС, нали?"

Ето и какво включва в понятието икономическа свобода Институтът „Фрейзър" и оценките на института за България по десетобалната система (1 е най-малка свобода, а 10 - най-голяма):

1. Достъп до сигурни и стабилни пари - 8,6. Високата оценка се дължи на успешното функциониране на валутния борд.

2. Свобода на международната търговия - 7,8. Тази сравнително висока оценка дължим на прилагането на правилата за търговия на ЕС. За да стане оценката още по-добра трябва да настояваме в Брюксел за по-свободна търговия със страните извън ЕС, например премахване на митата и квотите.

3. Регулиране на кредита, труда и бизнеса - 7,3. Тук има какво да се желае при труда и бизнеса. За да се подобри оценката трябва да се създадат равни и честни условия за бизнес, да се облекчат регулационните и лицензионните режими, да се подобри работата на администрацията, включително да се въведе електронно правителство, да се либерализира пазара на труда (да има свободно договаряне, а не огромен кодекс на труда, пълен с ограничения).

4. Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост - 5,3. Тази ниска оценка отразява факта, че България има лоши закони и частната собсвеност не е добре защитена заради лошо работещата съдебна система. Трябва да се направи цялостен анализ на ползите и разходите от законовите правила и законите да се променят и подобрят според резултатите от анализа. А новите правила задължително трябва да подлежат на същия анализ. Съдебната система трябва да се реформира така, че да произвежда справедливо решаване на споровете, а не корупция и скандали.

5. Размер на правителството - 4,7. Тази ниска оценка означава, че преразпределението на доходи е твърде високо, данъците (включително осигуровките) са прекалено големи и парите от тях се харчат от държавата неефективно. Решението е намаляване на данъците и реформиране на публичните системи за постигане на по-висока ефективност на всеки изхарчен от държавата лев.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Cezar Perelles, sxc.hu

3 коментара:

  1. Данъците в БГ не са високи, а адски неефективни.

    Една от причините за богатството на народите е натрупването на производителен капитал (тук нямам предвид заводи, а капитал, който създава стойност в който и да е бранш) + ред и справедливост за всички и възможности за възнаграждаване на риска и иновациите.

    За съжаление нито едното, нито другото става лесно.

    Малката държава сама по себе си не решава въпроса, ако ги няма фундаменталните предпоставки - rule of law като начин на живот.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако изключим тезата ти, че данъците са ниски, с другото съм съгласен. Преди няколко години смятах какъв дял от разходите за труд на един работник на трудов договор със заплата 1000 лв. отиват за държавата - от данък върху доходите, осигуровки, косвени данъци, имуществени данъци и т.н. Излезе близо две трети. Това не е малко, а безобразно много.

    На български rule of law е върховенство на закона, което в България на практика го няма. Не случайно съм го сложил в моите ценности http://iordanmateev.blogspot.com/p/blog-page_02.html

    ОтговорИзтриване
  3. Само някои данъци са ниски - да не ги повтарям, че ставам досаден :-) Някои са 0% все пак.

    ОтговорИзтриване