29 юни 2010 г.

Краят на вестниците

Тиражите на вестниците падат не само в България:

Френските всекидневници, също като американските, са принудени да се борят с намаляващ тираж и падащи рекламни приходи. През миналата година броят на читателите на "Либерасион" намаля с 9.5%, на "Монд" с 4.14%, а на "Фигаро" с 1.76%, твърди службата, която одитира тиражите на френските издания.
Моята прогноза е, че до 10 г. интернет ще убие вестниците. Това е пазарната логика. Първо, информацията във вестниците излиза със закъснение спрямо онлайн изданията. Второ, вестниците, за разлика от интернет, не позволяват интерактивност. Трето, вестниците са по-скъпи за читателите. И четвърто, вестниците изискват огромни разходи за производство и разпространение в сравнение с информационните уеб сайтове. В резултат на всичко това тиражите на хартиените издания постоянно падат. Оттам намаляват приходите им от продажби и от реклама. А това принуждава изданията да съкращават хора, което пък влошава качеството им.

Точно обратното се случва в онлайн изданията. Читателите бързо растат, приходите от реклама се увеличават. Броят на заетите също расте, а качеството на информацията става все по-високо.

Много хора ще бъдат готови да плащат някаква цена за удоволствието да четат на хартия, както са свикнали. Но в един момент цената за този навик ще стане твърде висока. Защото ще трябва да се разпределя сред все по-малко читатели. И това ще бъде краят на вестниците.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Zdeslav Schreiber, sxc.hu

4 коментара:

  1. Все пак мисля, че би трябвало да се уточни, какво е вестник. Може би е по-точно да се каже - Край на хартиените носители на вестниците.
    А ако искаме да бъдем по всеобхватни, ще обобщим - Край на хартиените носители.

    ОтговорИзтриване
  2. Не бива да се съди така прибързано за "край на хартиените носители"; не бива да се екстраполират в бъдещето някои насоки на очерталата се тенденция, понеже, представете си, някои хартиени издания, като списания и книги, а също така и авторитетни вестници, току-виж, си запазили един контингент от "читатели-традиционалисти"; но не само това, ами книжните издания си имат ред безспорни предимства, които надхвърлят по значимост "съображенията", които могат да се кажат против тяхното съществуване. И които ме карат да се съмнявам в пророчествата, че книжните издания, или изданията на "хартиен носител", са осъдени на неминуема гибел.

    Ще почна отдалеко, но в един по-различен маниер (днес ще пиша така, а пък в близките дни ще напиша становището си по "изчезването на хартиените носители" много по-подробно и аналитично). (ПРОЧЕТИ ДОКРАЯ >>>>)

    ОтговорИзтриване
  3. @ charlyb
    вестникът си е хартия, на английски newspaper
    "хартиен вестник" е като "хемендекс с шунка" или "щастлив хепи енд" :-)
    аз говоря за вестниците, не за онлайн изданията (включително свързаните с вестници)

    @ Ангел Грънчаров
    прогнозата ми, разбира се, може и да не се сбъдне, но в частта кога това ще стане, може да се окаже, че ще стане след 100 г., но вижте как всички вестници инвестират в онлайн издания, въпреки, че това им струва много пари, а приходите от тези издания все още са твърде ниски. След 10 г. ще видим дали съм познал. Но дори ако позная това не означава, че няма да има нито един вестник. Просто ще бъде нещо екзотично, а не обичайно. И голямата журналистика ще се случва онлайн и в електронните издания. Наскоро за първи път наградата Пулицър за разследваща журналистика отиде в журналистка от онлайн издание. Това ще се случва все по-често.

    ОтговорИзтриване
  4. Слуховете за смъртта на хартиените носители на вестниците е силно преувеличена.
    В България поне.
    Само 29 процента от българските домакинства имат достъп до компютър и интернет, което означава, че 71 процента биха останали на сухо.
    Та... може би 15-20 години е по-разумно предположение.

    ОтговорИзтриване