2 юни 2010 г.

Има нещо ама много гнило в Люксембург

Преди няколко години бях на семинар за икономически журналисти в Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Вероятно знаете, че това е банката на Европейския съюз, но сигурно не знаете, че тя е доста по-голяма по капитал от всички други международни финансови институции взети заедно, включително Световната банка и МВФ. Бизнесът на тази банка е с парите на европейските данъкоплатци и с привлечени от финансовите пазари средства при ниска лихва (защото са гарантирани от ЕС, тоест рискът се поема от европейските данъкоплатци) да финансира под различна форма бизнеси и правителства.

Високопоставени служители на банката жизнерадостно ни представиха различни програми със странни имена, които щели да подобрят бързо стандарта ни на живот - JESSICA, JASPERS, JEREMIE. Много се натъжиха когато им казах, че тези програми са вредни, защото парите и рискът са за сметка на данъкоплатците и защото създават бюрокрация, нелоялна конкуренция и условия за корупция.

Същата вечер в една лъскава бирария в Люксембург въпросните висши "банкери" се понапиха и ми признаха, че всички тези програми и цялата дейност на банката са пълни глупости. А един от тях надълго и нашироко ни разпитваше за възможностите да инвестира в печеливш бизнес в България. Признанията обаче не им попречиха на следващия ден да продължат с пропагандата.

Тези пълни глупости пристигнаха в България и вече пораждат нови глупости.
Снимка: Zinneke, Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар