11 юни 2010 г.

Бойко Борисов - танцуващият с еврото

Ако някой е имал илюзии, че Бойко Борисов води България към еврозоната и към просперитет, може би е време да се приземи. Основната политическа цел на правителството беше влизане в предверието на еврозоната (ERM II) тази година и в самата еврозона до края на мандата 2013 г. Това е много добра цел, защото постигането й означава сигурност и стабилност, а оттам ниски лихви, много инвестиции, висока заетост и бърз растеж на доходите.

За да се случи това финансовият министър Симеон Дянков обяви неговата основна цел - балансиран държавен бюджет. И за всеки месец доказваше на медиите колко много успехи е постигнало правителството в баласирането на бюджета. Но сега разбираме, че това е ставало не с реално намаляване на разходите, а с натрупване на огромни неразплатени задължения (за болници, за възстановяване на ДДС, за различни доставчици, за пенсии, заплати и т.н.). Които, на всичкото отгоре, Дянков и Борисов се опитаха да скрият от българското общество, Европейската комисия и Европейската ценрална банка, за да влязат, макар и с измама, в ERM II. И когато през март-април разбраха, че бюджетът излиза напълно от контрол, решиха да обявят огромния дефицит, но да стоварят вината на правителството на Сергей Станишев, като "открият" скрити задължения за 2.15 млрд. лв.

Малко след това Дянков ни убеждаваше, че еврозоната си остава основна цел и можем да кандидатстваме и влезем в ERM II още в началото на 2011 г. Сега обаче разбираме, че и през тази година правителството ще наруши правилата за дефицит в ЕС като надхвърли тавана от 3%. С актуализацията на бюджета стана ясно, че бюджетът на касова основа ще бъде 4.8% от БВП (3.2 млрд. лв.), а на начислена основа - 3.8% (2.5 млрд. лв.). И то не само заради по-ниските от очакваните приходи, а и заради допълнителни разходи за 500 млн. лв.

Това означава, че влизането в ERM II и еврозоната отново се отлага, този път за неопределеното бъдеще. И още по лошо, означава, че не можем да имаме доверие на правителството. Не случайно комисарят Оли Рен обяви, че Европейската комисия започва проверките за бюджетни манипулации с България. Този път Бойко Борисов няма с кого да се оправдае (въпреки че има опити за оправдания с финансовите проблеми в ЕС). Той се провали с основната си цел - еврозоната. Сега лично той като премиер е виновен за високите лихви, ниските инвестиции, високата безработица и ниските доходи. И ако има някакви политически амбиции, трябва да признае публично, че се е провалил, да сложи точка на популизма и да започне да прави реформи.
Снимка: Vladimir Petkov, Wikipedia

6 коментара:

  1. Досега бат'Бойко е последователен в преследването на една единствена цел. При това куриозното е, че официално не я е обявявал - да стане президент. За постигането на тази цел, ако трябва, дефицитът в бюджета може и 10% да стигне...

    ОтговорИзтриване
  2. От днес вече съм готов да залагам, че политическата кариера на Бойко Борисов няма спасение, освен ако почне да прави бързи реформи и балансира бързо бюджета. Но се съмнявам, че той може да направи това. И край с амбициите да стане президент.

    ОтговорИзтриване
  3. "Сега лично той като премиер е виновен за високите лихви, ниските инвестиции, високата безработица и ниските доходи."

    И това, което го казва човек, който вярва в пазара?
    Премиерите - оттях зависят лихвите, инвестициите, безработицата и доходите? А от другите участници в икономиката какво зависи?

    Високите лихви нямат нищо общо с разгорялата се 2006-2008г. треска за кредитиране? Същото относно треската за инвестиране в проекти като Сердика Център - грозно, че и икономически неефективно? Безработицата не е повлияна от опростачването на обществото и спадналото търсене на добро образование?

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Когато икономистите се нацапаме с политика, винаги грешим! Собствената валута е сила и независимост. Големите владетели са имали собствени монетни дворове. Еврото е мимолетен нео-социалистически проект, спуснат отгоре. Ами валутния борд носи достатъчна паритетна стабилност, каква стабилност повече трябва да се търси? В крайна сметка икономическите отношения водят паричните знаци. По-важно е какво правим с приватизацията, дерегулацията и децентрализацията. Ако валутен съюз автоматично би ни донесъл щастие, тогава да приемем юана - ще имаме ли 10% годишен растеж на икономиката!?

    ОтговорИзтриване
  6. "Собствената валута е сила и независимост" когато си силна държава с дълбоки традиции...

    ОтговорИзтриване