21 юни 2010 г.

Има ли връзка между богатството и толерантността към хомосексуалистите?

Информацията за предстоящия гей парад ми напомни за един кратък текст, който преди време написах в "Капитал" като част от темата на броя "10 причини да не сме богати":

Известният американски социолог Роналд Ингълхарт стига до извода, че културата има пряко отношение към богатството:

Една от важните разлики между културите е свързана с прехода от индустриално към постиндустриално общество. Докъде е стигнало обществото в този преход се вижда от преобладаващите ценности в него - дали то споделя ценностите на оцеляването или ценностите на себеизразяването. Безпрецедентното богатство, акумулирано от напредналите общества при последното поколение, означава, че увеличаващ се дял от населението е израснало, приемайки оцеляването за даденост. По този начин приоритетите са се изместили от прекаленото наблягане на икономическата и физическата сигурност към наблягане върху субективното благосъстояние, самоизразяване и качество на живот.

Ценностите на себеизразяването дават най-голям приоритет на опазването на природната среда, толерантност към различното и растящо желание за участие във вземането на решения в икономическия и политическия живот. Тези ценности означават търпимост например към етнически малцинства, чужденци, хомосексуалисти. Промяната включва и промяна в ценностите при отглеждане на децата, от наблягане върху тежката работа към акцент върху въображението и толерантността като важни ценности, на които да се научи едно дете. Промяната върви с нарастващо усещане за субективно благосъстояние, което е благоприятно за атмосфера на толерантност, доверие и политическа умереност. За общества с преобладаващо споделяни ценности на себеизразяването са характерни и високи нива на междуличностно доверие. Това произвежда култура на доверие и толерантност, в която хората ценят високо индивидуалната свобода и себеизразяването и имат активни политически ориентации.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: ibon san martin, sxc.hu

2 коментара:

  1. доста по-лесен начин да го кажеш е така - уважението към индивидуалната свобода, когато е прието за основополагащо за едно общество, има за резултат икономическо благосъстояние

    ОтговорИзтриване
  2. да, малко сложно е казано, но в текста препредавам написаното от Ингълхарт, включително защото влиза в повече интересни детайли

    ОтговорИзтриване